Rulltårtans dag
Har du firat rulltårtans dag? Om du har det och smaskat på en god rulltårta med sylt eller annan god fyllning så tycker jag att du har valt en bra dag att fira och om det är så att du, som jag, inte har firat den av en eller annan anledning så kan vi ta igen det en annan dag! Man kan ju liksom fira allt i efterskott, eller hur?
 
Själv har jag hållt på med en del annat, som kommer lite senare här och har därför inte hunnit med att baka en rulltårta. Visserligen tar det inte så lång tid och det går ju att variera dem i all oändlighet, men allt jag bakar vill jag baka med kärlek och lägga ner den energi och tid som det förtjänar, så därför valde jag helt enkelt bort det och lade min tid på det som jag redan hade bestämt.
Dock har jag tänkt en hel del på rulltårtor och olika kombinationer som man skulle kunna göra. Jag kan tycka att det finns inga rätt eller fel vad det gäller valet av smaker, utan det är bättre att göra den så personlig som möjligt med de smaker och konsistenser som man tycker om. För tycker inte de man bjuder om det som man har bakat, desto mer till en själv!
 
Jag kom att tänka på en rulltårta som jag bakade för ganska länge sedan som är fylld med blåbär och lemoncurdgrädde, så det får bli en liten favorit i repris idag.
 
 
 
 
Rultårta med lemoncurdgrädde och blåbär 
Botten
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd runt så att det blandar sig.
Häll smeten i en långpanna med ett bakplåtspapper i botten.
Grädda botten mitt i ugnen, 250°, i 5 minuter.
Stjälp upp botten på ett bakplåtspapper som du har strött strösocker över. Jag färgade in mitt strösocker med lila pastafärg.
Dra bort pappret som botten gräddades på.
Låt botten svalna under bakduk.
 
Fyllning
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd
  • 2 dl blåbär, färska eller frysta
Vispa grädden tillsammans med lemoncurd till en fast konsistens.
Bred grädden på botten men lämna en "kant" på 3-4 cm på ena långsidan där det inte ska vara någon grädde.
Strö över blåbär över grädden.
Rulla ihop den från den långsida du har grädde på till en tight rulle.
Spritsa eventuellt med grädde på toppen och garnera med blåbär.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nej, nu får det bli att röja färdigt här inför natten då jag inte tycker om att komma upp på morgonen och se att det är stökigt och i oordning. En liten grej som jag har och som gör att jag kan gå och lägga mig och sova i lugn och ro om den är fixad. Alla har vi våra egenheter och jag , ja jag har många men stolt ägare av dem allihopa!
 
Ta hand om dig!