Choklad, choklad och ännu mer choklad!
Om jag skulle bara få välja en enda smak att få kunna känna av alla smaker i hela världen så skulle jag välja mörk choklad! Denna lena lite murriga smaken som skapas ur den fantastiska kakaobönan, ja den är obetalbar! Och nu i helgen har jag verkligen fått smaka denna fantastiska underbara smak då jag äntligen fick till den chokladigaste av alla chokladiga kakor.
 
Ni som läser här ibland kanske lästa att jag här om kvällen höll på att översätta ett recept från engelska till svenska. Det är inte alltid det enklaste och man ska räkna om deras måttenheter och gradantal till våra system. Då gäller det att vara pigg och allert så att det inte blir tokfel någonstans. 
Jag blev inte klar med det samma kväll som jag började med det, men då jag blev sittandes framför datorn i fredags när jag kom hem från jobbet så blev det efter mycket om och men färdigt!
jag fick lite skrämselhicka när jag såg mängden mörk choklad som skulle gå åt till denna "torte" (engelskt ord, eller rättare sagt ursprungligen från Australien, för en kaka/tårta som är täckt med någon sorts kräm och även med frukt eller nötter), men vad fasen det är bara att testa.
 
Resultatet blev ett glutenfritt bakverk täckt med en len och smakrik ganach som smakade ljuvligt. Vi valde att servera den med vispad grädde och hallon till för att balansera upp den ganska kraftiga och distingta chokladsmaken. Men jag tror att alla sorters frukter gör sig bra till denna. 
Nu när det snart är alla hjärtans-dag så är denna ypperlig att baka och överraska ditt/dina hjärtan med. För vem älskar inte choklad!!!
 
 

Chokladtorte med ganache

Botten

  • 450gr hackad choklad
  • 150 gr smör
  • 6 äggulor
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl vispgrädde
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 6 äggvitor

Värm ugnen till 175°

Smält chokladen och smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta bort den från värmen.

Tillsätt äggulorna och strösockret till smeten och blanda väl.

 Rör ner vispgrädden och vaniljen och ställ åt sidan.

Vispa äggvitorna till fast konsistens och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Häll smeten i en smord form som är pudrad med kakao.

Grädda kakan i ca 40 minuter.

Låt den svalna.

Ganache:

  • 450 gr hackad choklad
  • 1¾ dl vispgrädde
  • 1 msk honung

Värm vispgrädden och häll den över den hackade chokladen och rör tills chokladen har smält.

Tillsätt honungen och låt ganachen svalna.

Täck kakan med ganachen.

Ställ i kylskåp för att svalna.

 
 

Nu ska jag fortsätta att njuta av min söndag som jag har använt till allt mellan himmel och jord. Att göra många olika saker på en och samma dag innebär att tiden går så ofantligt fort. Jag vet inte riktigt om jag tycker om det, inte så här på de lediga dagarna iallafall, men jag får ta igen det nästa vecka då jag har lyxen att få vara hemma och ha sportlov.

 

Ta hand om dig!

#1 - Caroline

Det ser riktigt gott ut. :)

Svar: Ja den blev god men väldigt mäktig.
Viktoria Grönqvist Alvin