Morotskakans dag
Det finns en dag i almanackan för de flesta saker, men varje dag ska ändå fyllas med skratt och glädje tycker jag. Oavsett vilken dag det är i veckan.
Här om dagen så var det morotskakans dag, vilket jag inte förstod förens långt efteråt och trots att jag följer många andra kakälskande Instagrammare och bloggare. Det försvann väl någonstans där ute i cyberrymden och nådde aldrig fram till mig.
 
Då jag "missade" den dagen så tog jag igen den idag istället då jag bjöd på en gluten- och laktosfri morotskaka med frosting och små modellerade morötter. 
Att baka glutenfritt är inte lika enkelt varje gång. Resultatet blir inte alltid vad man har tänkt sig och då är det bara att göra om och göra rätt. Att veta vad som är rätt är inte lätt att veta, men tacka vet jag Google så hittar man en väg fram i djungeln och resultatet ser ni nedan.
 
Jag ska erkänna att det första försöket inte lyckades inte alls! Jag hade en tanke att baka morotscupcakes och valde ett recept där jag helt enkelt bytte ut det vanliga mjölet mot glutenfritt. Det gick inte alls bra, utan mina cupcakes sjönk ihop både på höjden och på bredden så att det enbart blev en liten kaka i en allt för stor muffinsform. Dessa förpassades till makens jobb, jo kyrkogårdsarbetare behöver nog muntras upp med en eller 40 cupcakes till elvakaffet, och jag fick tänka om. Googlade runt efter glutenfri morotskaka och hittade ett recept på en hemsida för ett märke som tillverkar bland annat glutenfritt mjöl, du hittar sidan här. Då jag gjorde dubbel sats och gräddade båda kakorna samtidigt så stämde inte gräddningstiden det minsta så det blev en hel del passande av ugn den sista stunden, men med resultatet i hand så var det verkligen värt det!
Då jag inte har någon större koll på om alla glutenfria mjölsorter passar att baka till detta recept så kan jag inte garantera ditt resultat om du väljer att använda något annat än det som är angivet. Men vågar du prova så gör det! Det enda som kan hända tror jag är att det går helt åt fanders och då är det bara att göra om och göra rätt. Det är så jag lär mig ibland... ganska ofta...
Vad det gäller de laktosfria produkterna så bytte jag ut dem rakt av från de vanliga alternativen. Det verkar som om dessa produkter fungerar mer som de ordinarie gör medans glutenfritt har mer sitt eget lilla liv ibland. 
 
 
Gluten- och laktosfri morotskaka 
1 kaka
 
Botten
 • 150 gr smör
 • 3 dl strösocker
 • 3 ägg
 • 200 g Lailas gul Mjölmix
 • 2 ½ tsk bakpulver
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1 ½ tsk kanel
 • ½ tsk ingefära
 • 250 gr fint rivna morötter
Rör smör och strösocker poröst.
Tillsätt ett ägg itaget under omrörning.
Blanda samman mjöl, bakpulver, kardemumma, kanel och ingefära i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör om.
Tillsätt de rivna morötterna och blanda väl.
Häll smeten i en bakplåtsklädd springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna under bakduk.
 
Frosting
 • 60 gr rumsvarmt laktosfritt smör
 • 100 gr laktosfri philadelphiaost
 • 4 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
Rör samman alla ingredienserna till en jämn smet.
Bred eller spritsa frostingen över den avsvalnade kakan.
Dekorera den på valfritt vis.
NJUT!
 
 
 
 
 
 
 
 
Ikväll blir det nog att krypa under täcket tidigt. Tisdagar är en stor jäkla uppförsbacke tycker jag! Men nu är den över och då går det bara utför, full fart mot helgen!
 
Ta hand om dig!