Choklad, choklad, choklad
När jag bakar försöker jag att variera mig så mycket som möjligt för att få chansen att testa så många olika smaker som jag kan. Jag kombinerar smaker som jag vet fungerar och testar nya varianter där det både lyckas och misslyckas. 
Jag gör tappra försök att baka både laktos- och glutenfritt med varierande resultat och det är lättare att baka laktosfritt då det allt som oftast bara är att byta ut dessa produkter rakt av. Värre är det med glutenfritt då de mjölsorterna inte riktigt "beter" sig som vanligt mjöl. Då är det många gånger som jag har fått slänga eller rata de färdiga bakverk som jag gjort och tänkt om. Men jag försöker så gott jag kan och vill gärna kunna erbjuda er här på båda varianterna. För något sött vill man ju kunna unna sig någon gång ibland, eller varje dag...
 
Igår blev det inget inlägg då jag var på fest med mina kära kollegor. Vi brukar försöka annordna en fest varje termin och vi har ett rullande "schema" där det alltid är de som arbetar i årskurs två och fem som är festkommittén. Då jag jobbar i årskurs två nu så var jag en av de personer som var med och fixade och donade inför kalaset. Lotten föll på pmig att fixa något gott till kaffet och det behövde vara fritt från gluten-, laktos-, nötter och stenfrukter. Alternativet här är att baka olika varianter av något gott eller försöka få ihop något som alla kan äta. Efter lite letande bland recept hittade jag en riktigt chokladig tårta som var fritt från det som det behövde vara fritt på och samtidigt choklad, jag menar vem tycker inte om choklad?!
Den var enkel att baka och kunde lätt göras dagen innan, för här är det tidsbrist, och lätt att frakta och servera. Den hade alla kritierier som man kunde tänka sig, nej förresten! Den var god också!
 
 
 
 
Lyxig chokladtårta
2 bottnar
  • 4 dl naturligt glutenfri mjölmix, t.ex. Lailas gula mix
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vanilj socker
  • 2 1/2 dl laktosfri filmjölk
  • 2 1/2 dl starkt kaffe
  • 1 dl neutral olja
  • 2 ägg
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk, kaffe, olja och ägg och vispa tills allt har blandat sig.
Häll smeten i två smorda och mjölade formar, 20 cm i diameter.
Grädda dem nederst i ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Låt bottnarna stå i formarna i 10 minuter innan du stjälper upp dem.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
Glasyr
  • 5 dl florsocker
  • 2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 gr laktosfritt smör
  • 1 dl risdryck
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa smöret pösigt med hjälp av en elvisp eller liknade.
Tillsätt de torra ingredienserna varvat med risdrycken i smöret.
Låt allt vispas tills det har blivit en smidig konsistens.
 
Montering
Bred ett rilkigt lager med glasyr på den ena botten.
Lägg den andra botten på. 
Täck nu hela tårtan med resterande glasyr, både ovanpå och på sidorna.
Tårtan kan med fördel stå i kylskåpet till dagen därpå då den då får safta till sig ordentligt.
Avnjut den gärna med lite grädde och färska sommarbär.
 
Här ska vi nu fortsätta att njuta av en lugn och stillsam Nationaldag. Ibland kan jag tycka att det är lite synd att vi svenskar inte tar den här dagen på större allvar och firar mer än vad vi gör. Tänk bara på norrmännen och deras 17:e maj! Där kan vi prata om att fira och vara stolta. 
Men vi, vi firar och är stolta i stillhet. Lite så där på lagom svenskt manér.
 
Ta hand om dig!
#1 - emma

oj den ser riktigt god ut

Svar: Ja den är supergod! Om man som jag är chokladälskare... 😋
Viktoria Grönqvist Alvin