Kladdkaka, pepptalk och endorfiner
Ja just det! Det är ju torsdag idag och dags att bjuda på lite bakning!
Här blev det lite blandad kompott av olika rester och nybakat. Då jag fixade tårtor till personalfesten i tisdags så blev det en del glasyr över. Jag kan vara lite sparsam av mig och tycker att det är synd att slänga sådant som blir över och med glasyr, vaniljkräm och lite jordgubbar hemma så blev det till slut en kladdkaka till det. Glasyren passade jag på att spritsa ovanpå kakan i ett fint mönster och med en kaka som är så mycket choklad så är det gott att bryta av med lite andra smaker. Nu finns det en del svenska jordgubbar i affärerna så det är bara att passa på att njuta av dem.
Jag kan tänka mig att det blir lagom med en halv sats av glasyr och vaniljkräm till kladdkakan men vill du ha extra av allt så gör du enligt receptet nedan.
 
 
Kladdkaka med glasyr och vaniljkräm 
Kladdkaka
  • 2 ägg
  •  3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1½ dl vetemjöl
  • 100 gr smör
  • smör och mannagryn till formen
Rör samman ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Blanda i kakao och vetemjöl i smeten.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner smöret i smeten och rör om väl, men vispa inte.
Smörj en form och strö mannagryn i botten och på kanterna.
Häll i smeten i formen.
Grädda kakan nederst i ugnen, 180°, i 20 minuter.
 
Glasyr
  • 5 dl florsocker
  • 2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 gr smör
  • 1 dl risdryck
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa smöret pösigt med hjälp av en elvisp eller liknade.
Tillsätt de torra ingredienserna varvat med risdrycken i smöret.
Låt allt vispas tills det har blivit en smidig konsistens.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
 
 
 
 
Vissa dagar kan jag känna att det finns ingen ork till någonting alls. Allt jag skulle vilja är att sitta nerkurad i soffhörnet och småslumra till läggdags och i eftermiddags var just en sådan dag. Tröttheten smög sig på, vilket jag tror beror på att nu börjar jag varva ner och känna att det är ledighet på gång, och jag var tveksam här om jag över huvudtaget skulle ta mig an en runda i spåret. Men med en man som är av den peppande sorten, ja då snörade jag på mig skorna och gav mig ut på rundan och fy tusan så skönt det var! Jag känner nu hur endorfinerna spritter i kroppen och det ger så mycket energi att röra på sig. Det är bara göra det! Hur opepp man än är, så är det bara att ge sig iväg för jag mår så mycket bättre efteråt!
 
Nu är det bara att ta tag i resten av den här kvällen, dock snart dags att duscha av sig för att krypa till kojs. Men imorgon är det redan fredag igen och full fart mot helgen!
 
Ta hand om dig!
#1 - emma

ser väldigt gott ut :)

Svar: Ja kombinationen choklad och jordgubbar är ju så gott! ☺
Viktoria Grönqvist Alvin