Rosa hästtårta och lite lathet på det
Har precis satt mig ner här inne efter att ha tillbringat dagens mesta timmar utonhus. Jag kan nämligen bli lite stressad och rastlös av att vara inomhus och göra olika sysslor när det är vackert väder. Man vet ju liksom aldrig när det här fina vädret tänker sig att ge upp, om det nu tänker sig att göra det.
De "måsten" som jag gjort här inne har gjorts i rasande tempo och min dammsugning och golvskurning gick nog på rekordtid och efteråt så hade jag nästan samma känsla som man kan få efter ett riktigt träningspass. Ni fattar hur fort det gick då va?
 
Idag har det även levereras en rosa hästtårta till en tjej som fyllt sju år. Hennes önskan var en rosa tårta och hästtema. Jag, som då är mer eller mindre helt nollad när det gäller hästar och det som hör till, fick ta den lilla kunskap och vetskap som jag hade och överföra den till tårtan. Jag ville även göra den lite mer humoristisk och modellerade därför en häst som var lite rund om magen som låg ner på rygg tuggandes på ett grässtrå. Reaktionen från tjejen var att hästen såg ut att ha tagit sommarlov precis som vi ska göra snart. En väldigt god fundering över hästen och med tanke på att den här tjejen får sitt livs första sommarlov snart så passade det ju alldeles ypperligt!
Tårtan blev fylld av sommar då önskemålet var jordgubbar, grädde och vaniljkräm, så mer somrigt än så här gick det nog faktiskt inte att skapa. Vaniljkrämen ger en stor sats vilket gör att det blir en del över, men den är alltid god att äta till t.ex. jordgubbarna som har kommit nu.
 
 
Hästtårta 
Ca 8 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 18 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
Stjälp upp den och låt svalna under bakduk.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Smörkräm
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
 
Montering
  • tårtbotten, delad i tre delar
  • vaniljkräm, ca hälften av ovastående
  • 3 dl vispad grädde
  • 300 gr jordgubbar
  • smörkräm
  • ca 700 gr sockerpasta
  • valfria pastafärger
Fördela den vispade grädden på den första bottendelen.
Skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå grädden.
Täck med den andra bottendelen och tryck till lite försiktigt så jordgubbarna sjunker ner i grädden.
Bred ett ganska tjockt lager vaniljkräm på botten och täck med den sista delen.
Låt gärna tårtan stå kallt i några timmar innan du fortsätter att dekorera den.
Bred ett jämnt lager med smörkräm över tårtan och kavla ut sockerpastan, ca 2 mm tjock.
Täck tårtan med sockerpastan och renskär kanterna.
Dekorera på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag nog ta och smyga ut igen och sätta mig på altanen en stund. Det är så skönt ute och det är alltid så härligt att sitta ute och bara njuta och få bara vara för en stund. Det gäller att samla på lite livsenergi nu under den här härliga årstiden för att ha att plocka fram senare i år när hösten börjar rulla in. Men det dröjer ju bra länge tills dess!
 
Ta hand om dig!
#1 - emma

vilken fin tårta :D

Svar: Tack så jättemycket! Det var en rolig tårta att tillverka. ☺
Viktoria Grönqvist Alvin