Karamelliserad mjuk kaka
Jag har uppfostrat mina barn till att vara ärliga och våga säga vad de tycker. I dessa avseenden så hoppas jag att de följer det och att de inte håller hemligheter för sin mamma... 😉
Ärlighet vara längst och även att säga det man tycker kommer man långt med, men det måste sägas på ett snyggt och bra sätt. Ibland brukar jag kalla det att vara brutalt ärlig i vissa sammanhang och det kan också behövas. Jag anpassar nog mitt uttryck av tyckande beroende på vem jag ska säga det till. Är det en person som jag är trygg med så är det klart att jag säger det rakt ut utan krussiduller då jag vet att vi kan prata och resonera om det och min dotter är nog ganska lik mig där.
 
Idag är det ju torsdag och då jag lyckades med att komma hem i tid så hann jag med den obligatoriska torsdagsbakningen efter en snabb sväng på affären innnan bilen styrdes hemåt.
Av någon anledning så gick mina steg förbi bakningssektionen på affären och min blick fastnade på burkarna med karamelliserad mjölk. Det är inte ofta som jag använder det, men utan några större planer så hamnade den i korgen och fick följa med mig hem. Naturligtvis så gick tankarna igång i bilen sedan och på den dryga tio minuter långa resan hem så var jag färdig i tanken på vad det skulle bli för något bakat. 
För att koppla ihop min bakning med min dotter och säga vad man tycker så uttryckte hon sig, lite besviken och lite uppgiven över mammas experimenterande skulle jag tro, och för att citera henne: "Vad är det för fel på en vanlig sockerkaka?". Och för att ge ett svar på den frågan, ingenting. Men då jag bakar så mycket och vill bjuda er läsare på så mycket olika bakverk som möjligt så blir min familj mer eller mindre försökskaniner till olika lycka, så idag blev det ingen vanlig sockerkaka. Men en annan dag kanske.
 
Dagens bakning resulterade i en mjuk kaka med karamelliserad mjölk som glasyr och rostad flagad mandel krossad i lite mindre bitar. En saftig och lagom söt kaka där den lena karamelliserade mjölken gjorde sitt till. Enkelt, gott och festligt. En kaka att bjuda på i helgen kanske?
 
 
Karamelliserad mjuk kaka 
 • 3 ägg
 • 2½ dl strösocker
 • 60 gr smält smör
 • 1 dl mjölk
 • 3½ dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 burk karamelliserad mjölk
 • flagad rostad mandel
 • smör och ströbröd till formen
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och poröst. 
Blanda smält smör, mjölk och ca ½ dl av den karamelliserade mjölken.
Tillsätt detta i smeten och rör om.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
Vänd försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, ca 30-35 minuter.
Stjälp upp kakan på ett fat.
Bred återstoden av den karamelliserade mjölken över den varma kakan och strö över den rostade flagade mandeln som du gärna har krossat lite lätt till mindre bitar.
 
 
 
 
 
 
Nu har jag inga mer "måsten" på listan ikväll mer än att titta på Antikrundan. Sedan blir det att krypa ner i sängen för att ladda upp inför fredag. Igår var jag så trött så att jag gav upp det stående livet redan halv nio, vilket jag nog säkerligen skulle kunna göra ikväll också. Men den här kvällen får "tanten" hålla sig vaken till klockan nio iallafall. Det går att använda tändstickor va?
 
Ta hand om dig!