Marsipanpaket och snören...
Sitter just nu i köket och bara njuter av ledig tid och givetvis att titta in till er. Att spendera tid på mitt sätt, det vet ni ju vid det här laget är en av mina favoritsysslor. Så då gäller det att utnyttja den tid som finns till just det.
 
Idag fick ytterligare en tårta ett nytt hem och den här gången har jag jobbat i marsipan. Det är inte riktigt lika som att jobba i sugarpaste och det märkte jag rätt så snart. Att enbart täcka en tårta med marsipan är "a piece of cake" men det här att jobba vidare med marsipanen och modellera med den och få den att göra som jag vill som till exempel att få alla skarvar att gå ihop så att de inte syns eller förstå hur den töjer sig när jag förflyttar den från kavlingsduken till tårtan, nja jag är inte riktigt där än men övning ger färdighet som det så fint heter.
Denna tårta fick jag helt fria händer till, inga förslag om varken smaker eller utseende och det gav mig verkligen en utmaning. Men efter lite snabba beslut så fick jag en grundidé i huvudet och där jag jobbade fram lite förändringar under modellerandets gång. Resultatet blev en rund lila pakettårta med vita ränder och vitt snöre och rosett. En tårtform som kan passa de flesta åldrar och kön och lätt att variera med färger och former som den dekoreras med. 
 
 
Pakettårta 
ca 10-12 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vaniljsocker, maizenamjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform, 24 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter.
 
Fyllningar och montering
 
Första lagret
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 dl blåbär, frusna
Andra lagret
  • citronmascarpone
Citronmascarpone
  • 1 dl lemon curd
  • 1 burk mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
Blanda samman lemon curd och mascarpone i en bunke.
Vispa grädden ganska fast.
Vänd ner grädden i lemon curdsmeten.
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Spritsa en ring med vispad grädde utmed kanten på den första bottendelen.
Fyll ringen med frusna blåbär.
Bred ett lager med grädde över och täck med nästa bottendel.
Bred citronmascarponen över botten och täck med den sista bottendelen.
Täck tårtan och låt den vila i några timmar, helst till dagen därpå.
 
Dekoration
  • 5 dl vispgrädde
  • 1000 gr marsipan i valfria färger
  • ev glitterpulver
Bred ett jämnt lager med grädde på och på kanterna på tårtan.
Kavla ut ca 600 gr marsipan så det blir ca 2-3- mm tjockt och klä hela tårtan med det. Skär rent längs med kanterna.
Kavla en remasa av den bortskurna marsipanen och sätt som en kant runt hela tårtan. Fäst ihop det så inga skarvar syns. Forma det som ett paketlock.
Dekorera tårtan med ränder, prickar, stjärnor eller vilket mönster du själv önskar. Gör paketsnören och rosett som du eventuellt pudrar glitterpulver på. 
 
 
 
 
 
 
 
Är lite sugen på att koka blomkålssoppa till middag här idag. Jag undrar vad resten av familjen tycker om det? Eller så struntar jag i att fråga dem och bjuder dem på det oavsett om de vill ha eller inte! 
 
Ta hand om dig!