Påsktårta, mutblommor och symaskin, en bra dag med andra ord!
Idag vid frukosten så konstaterade min man och jag att vi hade inga större planer för dagen, och det har hållt i sig. Jag vet att jag säga att jag inte ska göra något och det blir tvärt om och så även idag. Men dagen har bara använts till roliga saker och även en hjälpande hand har givits. 
 
 
 
 
Jag är utbildad sömmerska men sitter sällan vid symaskinen mer än ett par gånger om året skulle jag tro. Jag tycker att det är roligt att sy, men då det är en tidskrävande hobby, för det är en hobby jag ser det som, så är det svårt att få till det. Vid ett sömmerskearbete så sätter jag ofta upp delmål och varje delmål tar tid, det är inte alla gånger det går att bara lägga tyget åt sidan och återkomma en annan gång utan det behöver göras vissa saker i en följd. Dock inte idag då jag hjälpte min svågers dotter med att laga en blus som hade råkat spricka i en söm. Så fram med symaskinen för uppvärmining, ja den måste stå med sladden i ett tag innan jag drar igång då den annars är seg som sirap. Konstig mojjäng det där men den har nu hängt med ett tag då jag fick den när jag fyllde 18 år, så snart i 26 år har vi hängt ihop min symaskin och jag.
Som "muta" för arbetet fick jag en bukett med röda och vita rosor och de är så fina. Jag älskar snittblommor och försöker att köpa mig någon liten bukett varje vecka, men den här veckan blev det ingen inköpt så vilken tur att jag fick en istället!
 
Jag hann även med att både baka, fylla och dekorera vår påsktårta. Jag har suttit en stund och modellerat till den och det gick väl sisådär då jag använde mig av lite halvtorr sugarpaste som blivit över sedan jag har gjort andras tårtor. Att försöka modellera med den var inte det lättaste och då blir resultatet därefter, men det är inte tänkt att den ska ställas ut i någon tårttävling utan bara ätas för att det är gott och att det är påsk, så det duger mer än nog åt oss!
Jag testade en ny tårtfyllning idag, citrommousse, och det ska bli spännande att smaka av den imorgon. För övrigt så fick det bli grädde och hallon i den och sedan spacklad och spritsad med smörkräm. 
Kombinationen hallon och citron är väldigt fräsch tycker jag och då jag inte tillsätter något socker till vare sig hallon eller grädde så väger det upp det söta i smörkräm och dekorationer. Det gäller att hitta den där balansen i smakerna för att inte något ska ta över och det är det som jag tycker är det svåraste i det här med tårtor. Men det är bara testa sig fram och spana in vad andra duktiga tårtbakare gör och härma lite därifrån. 
 
 
Påsktårta 
ca 8 personer
 
Botten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vaniljsocker, maizenamjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter.
 
Citronmousse
  • 1½ dl creme fraiche
  • ½ dl strösocker
  • skal och saft från 1 citron
  • 1½ dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa creme fraiche och strösocker tills det har tjocknat.
Värm försiktigt skal och saft från citronen.
Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronblandningen.
Vispa ner citronblandningen i creme fraichen.
Vispa upp grädden lätt och vänd ner i citronblandningen. 
Låt den gärna stå kallt någon timme innan du fyller tårtan.
 
Smörkräm
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
  • ev. pastafärg
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
Färga in smörkrämen i valfri färg.
 
Hallonfyllning
  • 1½ dl vispad grädde
  • 2 dl frusna hallon
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Spritsa en ring med vispad grädde och fyll den med frusna hallon.
Bred resterande grädde ovanpå och täck sedan med den andra bottendelen.
Bred citronmoussen i ett jämnt lager och täck sedan med den tredje och sista bottendelen.
Täck tårtan och låt den sedan gärna stå kallt några timmar, helst över natten.
Bred ett tunnt lager med smörkräm över hela tårtan.
Spritsa valfritt mönster ovanpå och på sidan.
Dekorera med påskiga detaljer, ätbara eller endast dekoration.
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta att njuta av att det är låååååångfredag. Jag har unnat mig stunder liggandes på soffan idag men jag tror nog faktiskt inte att jag har unnat mig det tillräckligt så det ska jag nog ta tag i nu.
 
Ta hand om dig!