Seg och mjuk rabarberkaka
Rabarbertider, härliga tider! Det går liksom inte att låta bli att baka något gott av denna anspråkslösa grönsak, ja det är en grönsak, nu när den är som finast. Jag gillar att kombinera den med kardemumma och då gärna bara att jag har stött den lite lätt så att det finns lite krispiga bitar med mycket smak.
Och är det en grönsak så är den nyttig så med andra ord så måste ju den här kaka vara rena rama hälsomaten. 
 
Idag hittade jag ett recept på en väldigt enkel rabarberkaka som är både lite seg och mjuk. Jag tillsatte lite vaniljsocker till den då jag som vanligt har svårt att hålla mig till receptet som det är i orginal. Här åt vi den tillsammans med lite vaniljglass men den smakar säkerligen lika gott med vaniljsås till eller lite lättvispad grädde.
 
 
Seg och mjuk rabarberkaka 
Botten
  • 1 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 50 gr smör
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Smält smöret.
Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och det smälta smöret i smeten.
Häll smeten i en "limpform", ca 1½ l, som är klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna.
 
Fyllning
  • 2 rabarberstänger
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
Skala rabarbern och skär dem i bitar som är något kortare än bredden på formen.
Dela bitarna på längden.
Lägg rabarber, strösocker och potatismjöl i en bunke och blanda runt.
Placera ut rabarberbitarna på bredden i formen och strö över den stötta kardemumman.
Grädda kakan mitt i ugnen, 180°, i ca 30-35 minuter.
Ta ur kakan ur formen och låt den svalna under bakduk.
 
 
 
 
Tänk i morgon är det redan fredag igen! Tiden går så fort och det är tre och en halv vecka kvar innan semestern börjar. Det är nästan så man inte tror att det är sant! 
Men vi tar helgen först och ser till att njuta av den. För det går ju inte att göra något annat än det i denna helt underbara tid som är nu!
 
Ta hand om dig!
#1 - emma

vad gott!

Svar: Ja verkligen! ☺
Viktoria Grönqvist Alvin