Chokladcheesecake
Nu är det fredag och helgen kunde nog inte starta bättre än så här! 
Dagen blev lite längre än vanligt men med tanke på hur den avslutades så gör det ingenting! Många kloka ord blandat med många hjärtliga skratt bjöds det på då jag och flera kollegor med mig fick möjlighet att gå på föreläsning med Christina Stielli. Jag har inte förmågan att återge allt det hon sa, men jag kan rekomendera dig att gå på hennes föreläsning om du får tillfälle. Hög igenkänningsfaktor i det hon talar om och mitt i allt det här så ger hon hopp om att hitta glädjen på arbetsplatsen!
 
Väl hemma så blev det enkel middag, då det blev lite senare än vanligt och som avslutning på den blev det avsmakning av torsdagsbakningen som resulterades i en chokladcheesecake. Receptet hittade jag hos Amélie Almén, en tjej som jag följer på Instagram och som även har en blogg, och då jag fick se den här läckerbiten till cheesecake så kunde jag inte låta bli att testa den. Väldigt mastig men med god chokladsmak där det tillsatta kaffet hjälper till att ta udden av det allra sötaste. Kan varmt rekomendera denna. Jag frångick receptet lite grann, men inte så att det blev några drastiska förändringar, vilket jag inte vågar så här första gången som jag bakar den.
 
 
Chokladcheesecake
ca 10 bitar
 
Botten
  • 100 gr smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
Smält smöret i en kastrull.
Rör ihop strösocker och ägg i en bunke.
Blanda samman vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandingen i smeten tillsammans med det smälta smöret.
Blanda väl.
Häll smeten i en springform, ca 20 cm i diameter.
 
Cheesecakefyllning
  • 300 gr philadelphiaost
  • 1½ dl creme fraiche
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 2 msk kallt kaffe
Vispa samman philadelphiaost, creme fraiche, ägg och strösocker.
Sikta ner vetemjöl, kakao och till sist det kalla kaffet i smeten och se till att det blir klumpfritt.
Häll smeten över bottensmeten.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna.
 
Chokladfudge
  • 200 gr mjölkchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl kaffe
  • 50 gr mörk choklad
Värm mjölken i en kastrull.
Hacka chokladen och lägg ner den i den varma grädden.
Låt det sjuda i fem minuter.
Häll i kaffet och låt det sjuda ytterligare fem minuter.
Låt den svalna.
Häll över fudgen över kakan.
Smält den mörka chokladen i vattenbad och spritsa/ringla ett mönster i fudgen.
Låt kakan stå kallt minst fyra timmar innan den serveras.
 
 
 
 
 
Den här kvällen kommer nog inte bli så sen om jag känner mig själv rätt. Det är nästan så att John Blund är här och knackar mig på axeln redan nu. Men han får vänta ett tag, jag ska nog iallafall hålla mig uppe till klockan tio. Observera att jag skrev nog...
 
Se nu till att du får lite fredagsmys du också och njut av fredagskvällen!
Ta hand om dig!