Mazarinkaka med kardemumma och lingonglasyr
Mina smaklökar går igång på vädret har jag konstaterat idag. Trots att det är nästan två månader till jul så ger intrycken av snön mina smaklökar idén om att det är dags att se till att baka något som har med vinter och jul att göra. Och har man då som jag lite småtråkigt så blir det lätt att jag hamnar i köket, för där trivs jag som bäst och det finns alltid något att göra. En deg eller smet eller något litet långkok som står och puttrar på spisen är så hemtrevligt! För mig har köket verkligen blivit husets medelpunkt och jag fullkomligt älskar det!
Nu måste jag bara ta kommandot över min egen impulskontroll och inte smaka för stora delar av det som står på menyn för dagen och se till att komma igång med träningen så snart den här småtråkiga förkylningen ger med sig. Men själv göra, själv ha eller hur det nu går det där gamla talesättet...
 
Idag så sa mitt sinne mig att då snön fortfarande ligger kvar på sina ställen här på Åkerdala så skulle en kombination av kardemumma och lingon provas på. Smakerna givna och frågan är då bara vad jag ska hitta på för något. Som vanligt rotar jag runt i kylskåp och skafferi och ser vad som finns hemma och med de ingredienser som jag lyckades hitta så fick det bli en mazarinkaka med smak av kardemumma som sedan toppades med en lingonglasyr. 
Lite så där lagom vintrigt och inte för juligt blev resultatet och den håller sig finfint i kylskåpet ett par dagar. Så det blir en kaka att njuta av länge, om den nu inte äts upp i ett nafs. 
 
 
Mazarinkaka med kardemumma och lingonglasyr 
Kaka
 • 100 gr smör, rumsvarmt
 • 200 gr mandelmassa
 • 1½ dl strösocker
 • 2 ägg
 • 1½ dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 msk mald kardemumma
Vispa smör, riven mandelmassa och strösocker fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget i smeten.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i smeten.
Klicka ute smeten i en smord och bröad sockerkaksform av valfri design.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 175°, i ca 45 minuter.
Stjälp upp kakan efter ett par minuter och låt den svalna under bakduk.
 
Glasyr
 • 150 gr philadelphiaost
 • ½ dl florsocker
 • ½ dl rårörd lingonsylt
 • ½ dl vispgrädde
Rör samman alla ingredienser till en jämn glasyr.
Bred glasyren över kakan.
 
 
 
 
 
 
 
Nu laddar jag upp inför två arbetsdagar kommande vecka. Sedan har jag höstlov och ska bara njuta av att få göra vad jag vill. Inte mycket saker uppbokat och det trivs jag med. Jag vill vara chef över min egna tid och kunna välja vad jag ska göra och i vilken ordning som det ska göras. 
Den absoluta drömmen är ju att alltid få ha det så och det får bli ett mål att sträva efter, att få vara min egen chef alla dagar i veckan hela året om. Vilka är dina drömmar?
 
Ta hand om dig!