Personligt skapande i tårtverkstan

När jag skapar mina tårtor gör jag det oftast från det personliga planet och utgångspunkten är alltid den eller de som tårtan är ämnad för. 
Jag vill gärna få reda på vad man tycker om för smaker och färger, gärna bildförslag på det som man tycker om, allt för att jag ska kunna skapa en så personlig tårta som möjligt.
 
Den senaste skapelsen var till en blivande tonåring som hade de mest spridda intressen som man kan tänka sig. Det var allt från ugglor och rita till teater och Minecraft och som på något sätt skulle gå att få ihop i en enhet som inte kändes för brokigt. Det är en konst! Ja, verkligen en konst att få ihop det, men med mycket fantasi, våga tänka utanför ramarna och en stor portion med mod så går allt! Då finns det ingen hejd på det som man gör och resultatet blir något som glädjer någon annan. För jag lovar, att det ansiktsuttrycket som födelsedagsbarnet gav när han fick se tårtan, det var så mycket mer värt än alla pengar i hela världen! Jag blev lycklig av att se honom så glad och rörd.
 
De personliga smaker som hamnade i tårtan blev päronmousse, vit chokladkräm och vaniljgrädde. Tre lena väna smaker som även de avspeglade hur killen i sig är som person. Vilken lyckad kombinatione, om jag får säga det själv.
Tårtan gjordes för ca 15 personer och bakades i en form som är 22x22 cm, men det går givetvis att baka den i en rund form som är ca 28 cm i diameter. 
 
 
Teatertårta med uggla och Minecraft
Botten (tre-lika)
  • 7 ägg (som du mäter upp i ett glas)
  • strösocker (samma mängd som äggen)
  • mjöl (samma mängd som äggen, men det ska vara hälften vetemjöl hälften potatismjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 35 gr smält smör
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman mjölet och bakpulvret i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner den försiktigt.
Rör ner det smälta smöret i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, eller klädd med bakplåtspapper, 24 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 40 minuter.
Stjälp upp botten på ett galler och låt svalna.
 

Päronmousse

  • 4 gelatinblad
  • 2 burkar päronpuré
  • 2 msk koncentrerad päronsaft
  • 2 msk socker
  • 6 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Hetta upp päronpure, socker och saft under omrörning.
Tag av kastrullen från plattan och smält gelatinbladen i blandningen.
Låt purén svalna.
Vispa upp grädden lätt.
Rör försiktigt ner purén i grädden tills det blandat sig helt. 
 

Vaniljkrämsgrädde

  • 200 gr vaniljkräm, se recept nedan
  • 400 gr vispgrädde, ca 4 dl 
Vispa grädden till en ganska fast konsistens.
Blanda ner vaniljkrämen till en slät smet.

 Vaniljkräm

  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.

Vit chokladkräm

  •  3 dl grädde
  • 160 g vit choklad
Värm på vispgrädden i en kastrull, det skall inte koka.
Tillsätt den vita choklad.
Rör om tills det smält och blandats till en slät smet.
Låt smeten stå i kylen ca 6 timmar.
Vispa smeten till fluff.
 
Marängsmörkräm
  • 300 g äggvita (ca 10 st)
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • ev. citronextrakt
Koka vatten och strösocker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål och häll under tiden i sockerlagen i en tunn stråle.
Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat.
Tillsätt smaksättning.
 
Montering
  • tårtbotten
  • päronmousse
  • vit chokladkräm
  • vaniljkrämsgrädde
  • marängsmörkräm
  • sockerpasta ca 1 kg i valfria färger
  • pastafärg
  • guldfärg
  • puderglitter
Dela botten i tre delar.
Bred ett lager med päronmousse och sedan ett lager med den vita chokladkrämen ovanpå.
Täck med den andra bottendelen.
Bred ett lager med vaniljkrämsgrädde och täck med den tredje och sista bottendelen.
Låt gärna tårtan stå över natten innan du fortsätter.
Bred ett jämnt lager med marängsmörkräm över tårtan.
Dekorera tårtan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
Nu är det dags att bänka sig i soffan och invänta "Bonde söker fru". Ni som följer mig här vet nog vid det här laget hur barnsligt förtjust jag är i det här programmet och älskar att se hur det ibland blomstrar av kärlek. Följer du de underbara bönderna?
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: