Sockerkaka med smak av lime
En sockerkaka benämns ofta vara en enkel kaka. Blir lite negativ klang tycker jag, då enkel kan ibland verka vara lite nedlåtande och inte något som passar in i "finrummet". 
Rent personligen tycker jag sockerkaka är en fantastisk god mjuk kaka då den kan smaksättas med det mesta, gör sig bra till stor del i alla sammanhang och älskas av många.
För att få bort den lite sämre stämpeln så skulle jag vilja benämna sockerkakan som en okonstlad kaka, en kaka som inte kräver så mycket från varken den som bakar den eller den som är tänkt ska äta den. En kaka för alla munnar, oavsett vilket steg man har lyckats kliva upp på i den "sociala hierakin". Stora ord om en liten kaka...
 
 
Dagens torsdagsbakning blev en sockerkaka smaksatt med lime. En liten så där fix idé jag fick när jag tog en sväng i mataffären idag och fick se att det var bra pris på lime och framförallt så var de väldigt fina. Ner med några i en påse och bara hem och köra igång.
Grundreceptet har jag tagit från Leilas bakbok "A piece of cake" där det finns mycket gott att förlusta sig i/med. Den boken har funnits med i min bakhistoria länge nu, tror att jag fick den samma år som den kom ut, och står alltid framme i min egenbyggda tallrikshylla i köket tillsammans med andra goda böcker som jag har lyckats samla på mig under åren. 
 
 
Sockerkaka med smak av lime 
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gr smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • skal och saft av 2 lime
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vispgrädden.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandingen i smeten.
Rör ner smör, vispgrädde, skal och saft från lime i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan mitt i ugnen, gärna varmluft 175°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna under bakduk.
 
 
 
 
 
 
 
Min mobil börjar leva sitt eget lilla liv ibland här. Det är inte alltid som allt fungerar som det ska och att stänga av den och låta den vila en stund påverkar den inte i den positiva riktningen. Det kanske är dags för en ny snart, men jag vet inte riktigt vad det skulle bli i så fall. Eller, ja märket är jag klar över, men sedan ska man ju välja en modell av alla de som finns, det är desto klurigare. Kanske får ta helgen till lite eftersökningar och se vad som är på gång framöver vad det gäller den tekniska biten. För den behövs verkligen!
 
Ta hand om dig!