Häst i annorlunda dimension
Det är så häftigt när jag får möjligheten att göra nya saker som jag aldrig har gjort förut och att få de här utmaningarna sporrar mig så in i den!
Fick en förfrågan från en kollega om jag ville skapa en tårta till hennes systerdotter, vilket jag tackade ja till. Formen skulle vara ett hästhuvud, det vill säga en mer eller mindre 2D tårta. Jag har aldrig gjort vare sig ett hästhuvud eller tårta som är i den här dimensionen men som vanligt så finns det inga hinder eller problem utan det finns lösningar på allt.
 
Man kan gå den "enkla" vägen och köpa en tårtform som är som ett hästhuvud eller så tar man den andra vägen, skapa ett huvud genom att skära och forma själv från en egen ritad form. Jag tog så klart den andra vägen, skapa helt själv. Jag måste säga att mina skisstalanger var utöver min egen tro på vad jag klarar och jag blev nästan lite imponerad själv när jag fick se vad jag hade åstadkommit med hjälp av papper och penna.
 
Tårtan skar jag ut från en fyrkantig botten, jag hade två stycken som jag hade bakat i storleken 25x25cm. Jag fyllde delade och fyllde dem för att sedan låta dem stå över natten innan jag skar ut motivet med en vass kniv. Fördelen här att skära ut från en redan fylld tårta är att du bara skär en gång, att skära del för del och sedan "balta" med fyllning kan lätt göra att de olika delarna inte riktigt stämmer överens med varandra och du får ändå stå där och finputsa på dem.
 
Den här gången provade jag ett annat tårtbottenrecept, det så kallade tre-lika. Det innebär att du använder lika mycket mängd av ägg, strösocker och mjöl. Det lättaste är att mäta upp äggen i ett glas för att sedan ta två likadana glas och mäta upp strösocker och mjöl i. Jag blev glatt överraskad över resultatet och kommer att prova det nu ett tag framöver och sedan jämföra de olika resultaten med varandra.
Fyllningen i den här tårtan blev ljus chokladmousse och hallonfromage, vilket är två smaker som verkligen är gjorda för varandra. Jag spacklade sedan med marängsmörkräm och täckte den med sockerpasta. Jag hoppas att lilla Melina blev nöjd med sitt kalas och tårta!
 
 
Hästhuvudtårta My little Pony
Botten
  • 5 ägg (som du mäter upp i ett glas)
  • strösocker (samma mängd som äggen)
  • mjöl (samma mängd som äggen, men det ska vara hälften vetemjöl hälften potatismjöl)
  • 1½ tsk bakpulver
  • 25 gr smält smör
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman mjölet och bakpulvret i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner den försiktigt.
Rör ner det smälta smöret i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, eller klädd med bakplåtspapper, 24 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 40 minuter.
Stjälp upp botten på ett galler och låt svalna.
 

Chokladmousse

  • 300 gr ljus bakchoklad
  • 4 äggulor
  • 6 dl vispgrädde
Smält den ljusa chokladen vattenbad.
Rör om tills den är slät och fin.
Låt chokladmassan svalna något.
Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen.
 
Hallonfromage
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 8 gelatinblad eller motsvarande mängd agar agar
  • 500 g hallon

Gör så här

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter eller följ anvisningen på paketet för agar agar.
Separera äggulor och vitor och vispa äggulor och strösocker pösigt.
Passera hallonen genom en sil.
Smält de urkramade gelatinbladen i vattenbad.
Blanda i det smälta gelatinet och hallonen i äggsmeten.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i blandningen.
Vispa äggvitan så hårt att det går att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.
Vänd försiktigt ner äggvitan i hallonblandningen.
 
Marängsmörkräm (det räcker med en halv sats till denna storlek av huvud)
  • 300 g äggvita (ca 10 st)
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • ev. citronextrakt
Koka vatten och strösocker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål och häll under tiden i sockerlagen i en tunn stråle.
Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat.
Tillsätt smaksättning.
 
Montering
  • tårtbotten
  • chokladmousse
  • hallonfromage
  • marängsmörkräm
  • ca 800 gr sockerpasta
  • pastafärger i valfria kulörer
Dela tårtbotten i tre delar.
Bred chokladmousse på den första delen och täck den med mittendelen.
Bred hallonfromage på och täck med den sista bottendelen.
Låt gärna stå kallt några timmar, helst över natten.
Skär ut formen av ett hästhuvud och täck det sedan med ett lager marängsmörkräm.
Låt gärna tårtan stå kallt en stund innan du klär den med sockerpasta.
Färga in vit sockerpasta eller använd redan färdigfärgad. 
Kavla ut sockerpastan så den är ca 2 mm tjock.
Täck tårtan och försök att få den så jämn du bara kan.
Dekorera tårtan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här söndagen har jag spenderat själv då mannen drog till Jönköping och den årliga HV71-dagen. Jag valde att inte följa med då det i mina ögon inte är riktigt rätt lag, håller på LHC "gammal" Östgöte som jag är. Men det finns fördelar att vara ensam hemma, jag kan göra vad jag vill och i den takt som jag vill.
Ska erkänna att jag har suttit stunder framför TV:n, ja bakom vore ju helt knasigt 😜, och kollat lite hur det är ute i landet och det pågående valet. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med att vara en av alla dessa dryga två miljoner svenskar som har förtidsröstat. Jag har gjort mitt val och har bidragit med min röst till hur jag anser att landet ska styras. Om det sedan inte går min väg så får jag acceptera det, men med den vetskapen att jag har använt mig av min rättighet att göra min röst hörd i vårt fantastiska demokratiska land!
 
Ta hand om dig!