T-Rex, dinosaurietårta

Vad roligt det är med återkommande "kunder"! I måndags kom en blivande 6-åring med sin mamma och hämtade tårtan som han skulle bjuda på när det var hans födelsedag. Lyckan att se och höra honom när jag lyfte på locket och han fick se den: "Yes! Precis en sådan tårta som jag ville ha!" Då blir jag glad, för då har jag lyckats!
Jag hoppas att det blev ett lyckat kalas och att födelsedagsbarnet lyckades sova på natten, då det var lite pirrigt inför morgondagen.
 
Här tror jag att motivet var viktigare än själva innehållet och smakerna, men en prinsesstårta är ett bra val hur eller hur tycker jag. Vaniljkrämsgrädden blir så fantastiskt god så den kan du använda till de flesta tårtor och bakelser. Den är så där härligt krämig och lagom söt, gjord på riktig vaniljstång och tillsammans med hallonen är det en riktigt god klassiker som går hem hos de flesta på alla möjliga och omöjliga kalas.
Botten är gjord på tre-lika, vilket innebär att volymen ägg bestämmer volymen strösocker och mjöl.
 
 
T-Rex, dinosaurietårta 
12 personer
 
Botten
  • 5 ägg
  • strösocker, samma volym som äggen
  • hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, samma volym som äggen
  • 1½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Jag bakade denna botten glutenfri och bytte då ut vetemjölet rakt av mot glutenfritt mjöl.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner den.
Häll smeten i en form, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och krage av detsamma.
Grädda den i mitten av ugnen, 175°, i ca 35 minuter.
Stjälp upp den och låt den svalna under bakduk.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Till montering
  • 1 l vispgrädde
  • ca 300 gr frysta hallon
  • 600 gr marsipan, färgad i valfri kulört
  • ca 300 gr sugarpaste
  • pastafärg
  • ev. florsocker
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Spritsa en ring med vaniljkräm på den understa botten och fyll sedan med frusna hallon.
Vispa grädden.
Blanda samman 200 gr vaniljkräm med 400 gr vispad grädde.
Stryk ett lager med vaniljkrämsgrädde över bären och täck med en bit av botten.
Bred ett ganska tjockt lager med vaniljkrämsgrädde på botten.
Täck sedan med den sista delen av tårtbotten men lägg den skurna sidan upp.
Bred ett lager med grädde över hela tårtan.
Kavla ut marsipanen lagom tjock och täck sedan tårtan.
Skär rent längst kanten.
Dekorera tårtan med valfria figurer eller blommor i alla de färger som du gillar.
Pudra eventuellt över florsocker.
 
 
 
 
 
 
 
Den här T-Rex var lite pillig att göra då varje tand sattes dit för sig. Men jag ska erkänna att det är det där pilliga och finliret som är det roliga då jag behöver fokusera på det och inget annat. Tankarna kan inte studsa runt en himla massa, utan det är här och nu som gäller. Helt underbart!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: