Citronpaj
Hej måndagkväll och alla ni fantastiska följare. Just nu blev jag sittandes på vardagsrumsgolvet efter ett svettigt träningspass med TV:n påslagen och programmet "Det sitter i väggarna". Så roligt det måste vara för alla deltagare att få reda på så mycket mer om sina hus. Vi kanske skulle anmäla oss till programmet och få hjälp att få reda på mer om vår 100-åriga dam som vi bor i? 
Här på Åkerdala har vi eftermiddagsfikat på en syrlig och god citronpaj. Jag hittade ett recept hos Lindas bakskola vilket både hade få ingredienser och var enkel att baka. Något för helgens fika kanske?
 Citronpaj 
 Botten:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 dl strösocker 
  • 1 nypa flingsalt
Nyp ihop alla ingredienser till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. 
Nagga botten och låt den stå i kylskåpet i 10 minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 200°, i 15 minuter.
Under tiden som pajen förgräddas gör du iordning fyllningen.
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker 
  • 2 dl vispgrädde 
  • skal och saft av 2 citroner 
Vispa samman ägg och strösocker för hand.
Tillsätt vispgrädde och citronsaften och skalet och rör om ordentligt. 
Häll smeten i pajskalet och grädda den mitt i ugnen, 180°, i 35 minuter. 
Låt pajen stå i kylskåpet minst en timme innan servering. 
Servera den gärna med vispgrädde eller ännu hellre vaniljkrämsgrädde. 

Nu fortsätter jag att ladda batterierna för att kunna möta tisdagen på bästa sätt med att sitta kvar här en stund till med fina renoveringstips för gamla hus. 
Ta hand om dig!