Mozart-rulltårta till julgodis
Nu äntligen har jag gått på jullov och mjukstartar ledigheten med lite småplock och pysslar lite här hemma. Jag har med åren valt att lägga mindre och mindre tid på julstöket med städning, bakning och en massa julgodis som inte blir uppätet. Nej, vanlig hederlig städning, samma som varje vecka räcker gott och väl och jag skurar mina golv med såpa som luktar så gott.
Vi har köpt en burk pepparkakor, vilket kommer dröja länge innan de är uppätna, lussebullar har vi kanske ätit åtta, tio stycken sedan jag bakade dem och godis äter inte jag så det finns så fina olika godispåsar och kartonger att köpa för att mätta de godishungrande magarna som eventuellt dyker upp här. Dock kunde jag inte låta bli att göra en Mozart-rulltårta imorse då jag hittade ett paket nougat i skafferiet häromdagen. Den köpte jag hem för ganska länge sedan till ett bakverk som jag hade klurat på ett tag, men det projektet drog aldrig igång så nu fick nougaten ett nytt liv här idag. Tipset att göra Mozart-kulor i skepnad av en rulltårta fick jag av fina Fredrik Nylén och så enkelt och "okladdigt" det blev att göra på detta viset istället för det traditionella.
 Mozart-rulltårta 
  • 400 gr marsipan
  • 250 gr nougat 
  • 100 gr mörk choklad 
  • 3/4 dl vispgrädde
  • ev. garnering i form av t.ex strössel  
Kavla ut marsipanen till en kvadrat ca 30x30 cm.
Bred nougaten i ett jämnt lager på marsipanen.
Rulla ihop den till en tät rulle.
Lägg skarven nedåt och låt den vila i kylskåpet under tiden som du gör i ordning chokladganachen.
Hacka chokladen grovt och smält den i grädden i en kastrull. 
Låt ganachen svalna en stund i kylskåp så att den blir bredbar.
Bred ganachen över rullen och garnera ev med strössel.
Skär rullen i centimetertjocka skivor.
Njut av en härlig klassiker i ny form!
Nu tänker jag ta det lite lugnt en stund och inandas lovkänsla och låta kroppen och knoppen inse att det är snart jul med lediga lata dagar!
Ta hand om dig!