Macarons, en liten pastellig prick bland alla vårkänslor
Ni som såg gårdagens skapelse upptäckte att det fanns det små pastelliga macarons som dekoration på tårtan. Ett litet gott bakverk, men som jag inte riktigt behärskar fullt ut än, mest på grund av att jag inte har hittat det bästa receptet som passar mig förens nu. Det tog bara några år... men det fanns precis just här.
Någon som man måste ha i tanken när man ska baka dessa små godingar är att ha gott om tid. Det går inte att påskynda processen utan att det påverkar resultatet, men har du tiden och lusten så tycker jag absolut att du ska ge dig på att baka en omgång. Vill du smaksätta dem så kan du göra det med de smaker du tycker om och det går att variera i det oändliga och då du kan smaksätta både själva kakan och smörkrämen så kan det bli två smaker i en kaka! Vilken lyx!
 
Macarons 
Macaron
  • 120 gr äggvita, uppdelat i två skålar
  • 35 gr strösocker
  • 150 gr strösocker till sockerlag
  • 50 gr vatten
  • 150 gr mandelmjöl
  • 150 gr florsocker
Mixa mandelmjölet med florsockret.
Häll 150 gr strösocker och vatten i en kastrull och värm till 118°.
Under tiden som sockerlagen kokar upp så vispa 60 gr äggvita på medelhastighet och tillsätt under vispningen resterande av strösockret (helst i en metallskål).
När sockerlagen är 118° tillsätter du den i äggvispet och ökar hastigheten till hög.
Låt det vispas samman tills det svalnat, ca 15 minuter. 
Vill du färga dina macarons gör du det nu, helst med pastafärg för konsistensens skull.
Sikta ner mandelmjölsblandningen i den ovispade äggvitan och ev. smaksättning.
Vänd ner marängen i mjölblandningen till en jämn smet.
Använd en spritspåse eller sked och fördela smeten i jämna klickar på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt dem vila/torka 30-60 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen, 150°, i 13-14 minuter, de ska inte få färg.
 
Smörkräm
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saften från en halv citron
  • ev. smaksättare som frön från vaniljstång, essenser av smak och tycke, bärsirap osv
Rör samman alla ingredienser till en smidig krämig massa.
Spritsa/klicka ut en lagom mängd på botten av en macaron och sätt ihop dem.
 
Då var min ledighet över för den här gången och jag har njutit varenda minut av dem! Jag känner att jag har fått mycket gjort av det som jag har velat och det är lite det som ledighet går ut på tycker jag, givetvis varvat med lugn och ro och tillfällen att bara vara. Jag kommer verkligen att sakna de härliga långa lugna morgnarna där kaffekoppen har varit den centrala delen av den och att där i soffan få möjlighet att fundera och planera dagen och framtiden. Men det kommer en dag då jag får göra det varje dag och dit längtar jag!
Ta hand om dig!