Sitter här och är så där lagom seg som man blir när man varit vaken långt efter den vanliga sovtiden. Jag kan knappt minnas hur det var att vara "ung" och orka vara vaken till sent både fredags- och lördagskvällar vecka efter vecka. Det är inget jag saknar eller känner behov av nu som tur är.
Här tog vi verkligen sovmorgon idag och klev inte ur sängen fören klockan tio, vilket inte hör till vanligheterna. Men som min man sa, man ska sova åtta timmar varje natt och då hamnar man vid det här klockslaget på dygnet. Klok man den där Håkan! 💗
Som vanligt på nyårsafton så bjuder jag min man på en trerätters middag med tillhörande dryck. Jag tycker att det är roligt just vid detta tillfälle att få fundera ut och komponera ihop något som ska passa både oss i smaken men även att rätterna, iallafall för- och varmrätt, ska ha något gemensamt. I år tänkte jag ost som den gemensamma nämnaren i maten och det föll väl ut. Det ska vara enkla rätter som man gärna kan förbereda under dagen eller dagen innan och sedan bara steka köttet, värma på tillbehören och vad det nu kan vara på serveringsdagenû. Att tillbringa lång tid i köket just på kvällen tycker jag inte är det rätta utan ser verkligen till att det finns tid för att umgås där imellan också.
Som förrätt så bjöd jag på Whiskeyostsnurra med kräftstjärtar och smetana. En enkel rätt där du utgår från en färdigköpt smördeg, ja ibland måste man ta till de enkla knepen.
Whiskeyostsnurra med kräftstjärtar och smetana
- 1 tsk torkat dillfrö
- ½ tsk torkat fänkålsfrö
- 250 g färsk, kyld smördeg
- 2 dl fint riven whiskeyost eller annan smakrik ost
- 1 äggula
- 2 dl smetana
- salt och svartpeppar
- 1 burk kräftstjärtar i lake
- dill till dekoration
Stöt kryddorna fint i en mortel.
Fördela ost och kryddor på den utrullade smördegen.
Pensla den ena kortsidan med uppvispad äggula.
Rulla ihop smördegen från den kortsidan som inte är penslad.
Skär 1 cm tjocka bitar av rullen och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan nedåt.
Grädda snurrorna mitt i ugnen, 225°, i ca 10 minuter.
Klicka lite smetana på varje snurra och garnera med kräftstjärtar och dill.
Som varmrätt så blev det en ryggbiff med tomat- och grönpepparsås och gratinerad potatispuré. Låter mer avancerat än vad det är och då jag förberedde såsen under dagen samt skalade potatisen och fixade fänkålssalladen så var tiden i köket på kvällen minimal i jämförelse med vilken rätt som serverades.
Ryggbiff med tomat- och grönpepparsås och gratinerad potatispuré
Fänkålssallad
- ½ fänkål
- 2 msk citronsaft
- 2 tsk flytande honung
- 2 msk olivolja
- 1 liten silverlök
- ½ dl rostade hasselnötter
- ½ kruka bladpersilja
Skiva fänkålen riktigt tunnt.
Blanda samman citronsaft, honung och olivolja och låt fänkålen marinera där i några timmar.
Skiva silverlöken fint och grovhacka hasselnötter och baldpersilja.
Blanda samman allt innan serveringen.
Sås
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 tomater
- 1 msk olivolja
- 2 tsk tomatpuré
- 1 tsk inlagd grönpeppar
- ½ dl vatten+citronsaft, 50/50
- 3 dl hönsbuljong (vatten och fond eller buljongtärning)
- 2 msk smör
Hacka gul lök och vitlök.
Kärna ur tomaterna och hacka upp tomatköttet.
Fräs gul- och vitlök i olivoljan tillsammans med de hackade tomaterna.
Tillsätt tomatpurén och grönpeppar och låt det fräsa ihop en stund.
Tillsätt vatten, citronsaft och hönsbuljongen och låt allt koka ihop i ca 20 minuter.
Tillsätt smöret och mixa såsen slät med en stavmixer.
Potatispuré
- 900 gr mandelpotatis eller någon annan ädlare potatissort
- 1½ dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 dl riven parmesanost
- salt och svartpeppar
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och tillsätt vispgrädde, smör och parmesanost.
Vispa med hjälp av en elvisp till en fluffig puré.
Krydda efter behov.
Fördela purén i små ugnsäkra formar.
Gratinera dem i ugnen, 225° grill, tills de fått fin färg.
Till detta så valde jag att servera en välstekt ryggbiff, men det går lika bra med en kycklingfilé eller vilken form av kött som man föredrar.
Till dessert så valde jag att göra en Créme Brûlée efter Leilas recept. Den är enkel att göra och om du har en varmluftsugn hemma så behöver du inte sätta dem i vattenbad i ugnen. Hur smidigt som helst!
Créme Brûlée
6 stycken
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 5 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
Vispa samman vispgrädde, mjölk och äggulor.
Skrapa ur vaniljstången och blanda det med strösockret.
Rör ner strösockret i smeten och blanda väl.
Häll smeten i små ugnsäkra formar, ca 10 cm i diameter, och grädda dem mitt i ugnen, 95°, i 2 timmar.
Har du varmluftsugn behöver du inte ställa dem i vattenbad annars måste du det.
Låt dem svalna och låt dem stå kallt över natten.
Strö ett tunnt lager strösocker på dem och bränn av dem antingen med en brännare eller i ugnen, 250° grillvärme, tills de fått fin färg.
Du väljer sedan själv dryck efter eget tycke och smak. Jag valde en lite sötare cider både till förrätt och dessert och ett lite kraftfullare rött vin till varmrätten. Men det går lika bra med alkoholfria alternativ!
Nu får nog resten av dagen gå i ett lagom lugnt tempo och inga större sysslor kommer nog igång. Jag gjorde en stor insats på förmiddagen med att rensa garderoben på kläder och nu gapar många galgar tomma. Så nu är det dags för en shoppingrunda snart!
Ta hand om dig!
♥