Små söta semlor
Nu är vi snart inne i februari och den första månaden på året har gått i ett rasande tempo. Är det så att klockan går fortare? När vi väl kliver över tröskeln till det nya året så brukar semlorna göra en storstilad entre på de flesta bagerier och caféer (om de inte redan långt innan hade gjort det). Jag har ätit en semla från mitt favoritcafé här i "socken" och visst är det gott, men lite väl mäktigt med en vanlig stor semla och fikar man så är det bara en semla man fikar, det finns liksom inte plats för mer efter den. Om man inte gör små minisemlor!
Jag ställde mig att baka en omgång minisemmelbullar i helgen och det är lätt att plocka fram den mängd som behövs till en go´fika och du kan ju fylla dem med det som just du tycker är gott. Den fyllning som jag gjorde den här gången blev hemkokt vaniljkräm och vispgrädde, självklart pudrade med det obligatoriska florsockret. 
Jag valde att baka glutenfria bullar den här gången och hittade ett recept som Smilla Luuk har tagit fram. En fantastiskt härlig deg, säger jag som annars mer eller mindre avskyr degar med jäst i. Fiberhusk blev något nytt för mig att använda, men det kommer säkerligen att användas vid fler tillfällen, bara jag hittar några bra recept till det. I orginalreceptet blir det 15 bullar, men väljer du att göra dem i miniformat så kan du räkna med att få ut det dubbla antalet bullar. 
 
Glutenfria semlor 
15 normalstora eller 30 mini
 • 100 gr smör
 • 2 dl mjölk
 • 50 gr färsk jäst för söta degar
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 dl strösocker
 • 2 tsk kardemumma, mortlad
 • ägg
 • 1 dl kvarg
 • 1 krm salt
 • ca 6 dl glutenfri mjölmix
 • ägg, till pensling
Smält smöret och tillsätt mjölken, se till att det blir fingervarmt.
Smula ner jästen i degvätskan och rör tills den har löst upp sig.
Tillsätt fiberhusk och vispa tills det blir klumpfritt. Låt det dra i ca 10 minuter och rör om då och då under tiden.
Häll smörblandningen, strösocker, kardemumma, ägg, kvarg, salt och den glutenfria mjölmixen i en bunke. Arbeta degen länge, 10-15 minuter, i en degblandare/assistent. Är den fortfarande kladdig så tillsätt ytterligare lite mjölmix.
Låt degen jäsa 30 minuter, gärna under plastfolie.
Ta upp degen och dela den i 15 alt. 30 delar och trilla dem till släta bullar.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen, 225°, 15 minuter för stora bullar ca 10 minuter för de små.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Jag fyllde mina bullar som sagt var med hemkokt vaniljkräm, vilket jag tycker är väldigt gott. Jag gjorde en halv sats av receptet nedan och det räcker gott och väl till en omgång av de små. Till de större bullarna kan du gärna blanda ut vaniljkrämen med lite vispad grädde för att det inte ska bli så stabbigt, om du inte gillar stabbiga semlor förstås.
Vaniljkräm
 • 500 gr mjölk
 • 2 st vaniljstänger. delade
 • 120 gr äggulor
 • 125 gr strösocker
 • 40 gr maizena
 • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
Montering
Skär av ett litet lock på bullen, antingen som en trekant eller runt.
Gröp ur en del av inkråmet i bullen, det sparar jag inte när jag fyller med vaniljkräm utan bara vid "originalfyllningen" med mandelmassa.
Fyll urgröpningen med vaniljkräm och spritsa sedan en ring med grädde på kanten.
Täck med locket och pudra över med florsocker.
Jag har aldrig ätit hetvägg någon gång då det känns som om det skulle vara något kletigt och slabbigt, men med dessa små godingar ska jag nog göra ett försök nästa gång jag fyller dem med mandelmassa. Det kan ju inte bli sämre än oätbart och då kan jag ju ha varit förutseende och förberett några extra som jag kan smaka på istället. Det gäller ju att alltid ha en plan B!
Här blir det nog inte så många knopar gjorda ikväll känner jag. Det är måndag och det känns i både kropp och knopp. men att ta en slökväll någon gång ibland kan väl inte skada?
Ta hand om dig!