Midsommartårta
Vi, som vanligt, firar inte våra högtider så där jätteintensivt utan är ofta nöjda med det lilla. Vi resonerar att lite är bättre, ni vet less is more, och njuter av det som inte tar energi utan ger desto mer. Det här kan gälla allt från stora tillställningar till mindre kalas till bara vi två. 
Vi anser att vi får det absolut INTE trevligare bara för att vi har stretat och gnetat i kök, trädgård och matsal bara för att det ska vara ett snyggt yttre, nej det är bättre att det blir trivsamt och att alla ska känna sig bekväma till det som man kommer till. Så idag är vi verkligen lite är bättre då det bara är vi två, sill och potatis och givetvis en jordgubbstårta.
Jag drog igång ett "tårtprojekt" häromdagen, men det ville sig inte riktigt så då är det bara att tänka om och tänka om den enkla vägen. Fundera över de smaker som vi gillar, vilket är de flesta, och utgå från detta. Resultatet blev en jordgubbstårta med en mandelmarängbotten dekorerad med vit choklad, flädercurd, vispgrädde, jordgubbar och jordgubbsmynta.
 
Midsommartårta 
Botten
  • 3 äggvitor
  • 100 gr strösocker
  • 150 gr mandelmjöl
  • 1 msk vetemjöl
Vispa äggvitorna till ett vitt skum och tillsätt strösockret lite i taget tills du får en blank och fast marängsmet.
Blanda samman mandelmjöl och vetemjöl i en bunke och vänd ner det i marängsmeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersfodrad form, 18 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 200°, i 20 minuter.
Låt botten svalna i formen.
Dekoration
  • 100 gr vit choklad
  • flädercurd, du hittar recept här
  • 3 dl vispgrädde
  • jordgubbar
  • jordgubbsmynta
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
Bred chokladen över botten och låt stå i kylskåpet en stund.
Bred/spritsa ett lager flädercurd över den vita chokladen.
Vispa grädden ganska fast och bred/spritsa den över curden.
Dekorera med jordgubbar och jordgubbsmynta.
 
Jag älskar mynta då det går att använda till matlagning, bakning och olika sorters drinkar (både med och utan alkohol). Varje år så odlar jag mynta av olika sorter och i år så har jag Marockansk-, jordgubbs- och chokladmynta. De används flitigt och det är så gott att bara skiva ner en citron eller lime i en tillbringare med vatten och mortla lite mynta och lägga ner i. Så svalkande och läskande en varm sommardag!
Nu ska vi fortsätta med vårt lilla "firande" här på Åkerdala och jag önskar Er alla en härlig midsommar!
Ta hand om dig!