Semmelkaka
En riktigt härlig vårdag blev det idag och jag har tillbringat några timmar ute på gården och tagit tag i diverse sysslor, bland annat så åkte snöskyffeln in i boden idag och där hoppas jag verkligen att den ska stanna tills fram emot november, december. Jag fick även ner mina små penséer som jag inhandlade igår bara för att jag tyckte att den bruna nyansen på de ljung och andra växter som stått hela vintern inte var riktigt passande...
Jag hann även med ett litet kakbak också som jag har lurat på i flera veckor nu, men äntligen kom jag till skott. Den riktiga semmelsäsongen är över för den här gången men det är inget som säger att man inte kan fortsätta ett tag till. Jag hittade receptet här, men som vanligt har jag lite svårt att hålla mig till hur det egentligen ska göras och vissa genvägar tog jag också. Så vilket recept du än väljer att följa så blir det en riktigt godbit som du får.
 
Semmelkaka 
Botten
  • 2 dl vetemjöl
  • ¾ dl mandelmjöl
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl gräddfil
  • ¾ dl solrosolja
Blanda samman vetemjöl, mandelmjöl, kardemumma, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa samman ägg, strösocker och vaniljsocker i en annan bunke.
Tillsätt gräddfil och solrosolja och vispa tills det har blandat sig.
Häll ner mjölblandningen och blanda lagom så att det blir en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 24 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, i 35-40 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
 
Fyllning
  • 200 gr mandelmassa
  • 3-4 msk vispgrädde
  • 3 dl vispgrädde till garnering
Riv mandelmassan fint och rör ihop den med vispgrädde, ej vispad, till en lagom konsistens.
Bred smeten på botten.
Vispa resten av grädden och bred/spritsa den äver kakan.
Njut!
 
Här ska vi fortsätta att njuta av både våren och ljuset, glöm inte att ställa fram klockan i natt!, men även att vi två ska ha en datenight ikväll. Det blir inget storslaget men ett mysigt biobesök har vi tänkt oss. Det är så sällan som vi får till det på helgerna då det finns en hel del att göra i mitt företag dessa två dagar i veckan. Men den här helgen var det tomt på beställningar, så då passar vi på!
Ta hand om dig!
#1 - Angelica Wåhlin

Mums!

Svar: Ja, jag kan verkligen rekommendera den här kakan. Så god! 😋
Viktoria Grönqvist Alvin