Dagarna på Åkerdala - Blåbärstårta med citronmarängsmörkräm

Blåbärstårta med citronmarängsmörkräm
Lördag och jag hamnade visst här vid datorn efter de sedvanliga bestyren med tvätt och städning. En bra känsla infinner sig i kroppen och så skönt att det är lördag och lite ledigt!
Igår var det som vanligt fredagsfika på jobbet och det är en av veckans höjdpunkter tycker vi alla kollegor. Så besviken man blir om det är så att det inte finns någon fika av olika orsaker.
Igår var det min tur och jag ville testa något nytt bakverk och då är kollegorna bra att ha som försökskaniner. Det fick bli en blåbärstårta som jag täckte med citronmarängsmörkräm och botten har jag tagit receptet från Linda Lomelino. Jag gjorde den både gluten- och laktosfri vilket gick utmärkt att bara byta ut rakt av. Det bästa är om man kan använda färska blåbär då de frusna avger mer vätska vilket blir kompaktare bottnar, men det blev gott iallafall! Jag har en variation på tårtan som jag är sugen på att testa, men det får vänta tills en annan dag.
Blåbärstårta med citronmarängsmörkräm 
Botten
  • 6½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk maizena
  • 300 gr blåbär, helst färska men frusna går bra
  • 1½ dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 225 gr rumsvarmt smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
blanda samman vetemjöl, bakpulver och maizena i en bunke.
Strö över 1 msk av mjölblandningen över blåbären och blanda.
Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en bunke.
Vispa samman smör och strösocker så det blir vitt och fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje.
Blanda ner mjölblandningen varvat med mjölkblandningen i smeten och rör tills det blivit en jämn smet.
Tillsätt blåbären och blanda försiktigt så att de fördelas jämnt i smeten.
Häll smeten i tre smorda och mjölade formar, 20 cm i diameter.
Grädda bottnarna mitt i ugnen, 175°, i 25-30 minuter.
Låt svalna helt.
Har du inte tillgång till tre formar kan du grädda dem i omgångar istället.
Citronmarängsmörkräm 
  • 150 gr äggvita
  • 220 gr strösocker
  • 60 ml vatten
  • 340 gr rumsvarmt smör
  • saft och rivet skal från ½ citron
  • ev gul pastafärg
Häll äggvitan i en rostfri bunke.
Koka samman strösocker och vatten tills det har nått 118°.
Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitorna samtidigt som du vispar på ganska hög hastighet.
Vispa det tills det har svalnat, ca 10-15 minuter.
Tillsätt smöret i småbitar under vispning.
När allt har gått ihop till en smörkräm så tillsätt citronsaft och skal samt pastafärg.
Låt allt gå ihop till en jämn smörkräm.
Montering
Skär eventuellt bottnarna jämna.
Lägg en botten på ett fat och bred ett lager smörkräm på den.
Täck med nästa botten och bred ett lager smörkräm på den.
Avsluta med att täcka med den sista botten.
Bred ett jämnt lager smörkräm över tårtan och spritsa ev ett fint mönster runt om.
Nu får det nog bli lite lördagsfys innan lördagsmys och det blir nog en liten/mellan/stor bit tårta till kaffet sedan. 
Ta hand om dig!