Kladdkakekakor med champagnesmörkräm
Fredagar ska vara lyxiga! Det är den dagen som man ska kunna känna sig stolt över det som man åstadkommit under veckan, vara lite förväntansfull på helgen men framför allt få unna sig något gott.
Jag tog två av de lyxigaste smaker jag vet, choklad och champagne, och kombinerade dem med varandra. Ett giftemål som aldrig kan gå fel och det bästa av allt är att det ger mersmak! 
Kakan hittade jag hos Fredriks fika och det är ett av alla de recept som jag sparat i mobilen. Igår blev det bakning av kakorna och idag så monterade jag ihop dem, vilket fungerar utmärkt om du inte vill göra allt på en och samma gång/dag. 
 Kladdkakekakor med champagnesmörkräm 
 10 dubbla kakor
  • 50 gr smör 
  • 150 gr mörk choklad 
  • 2 dl strösocker 
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl 
  • 1/2 dl kakao 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 nypa salt 
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta med. Låt svalna något.
Rör ihop strösocker och ägg i en bunke.
Tillsätt smörblandningen.
Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. 
Tillsätt mjölblandningen i smeten och blanda väl.
Ställ in bunken i kylskåpet i ca 15 minuter så degen får stelna en aning.
Rulla 20 bollar av smeten och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. 
Grädda kakorna mitt i ugnen, 175°, i 10-12 minuter.
Låt svalna helt.
Champagnemarängsmörkräm
  • 75 gr äggvita
  • 110 gr strösocker 
  • 30 ml vatten
  • 170 gr rumsvarmt smör
  • ca 10 droppar champagne-essens
  • ev. rosa pastafärg
Häll äggvitorna i en rostfri skål.
Koka upp strösocker och vatten tills det når 118°.
Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna samtidigt som du vispar med elvispen på hög hastighet. 
Vispa tills äggvitan har svalnat, ca 10 minuter.
Tillsätt det rumsvarma smöret i små bitar under tiden som du fortsätter att vispa med elvispen. Vispa tills allt blir lent och krämigt.
Tillsätt champagne-essensen och ev pastafärgen och vispa tills allt är blandat.
Montering
Bred eller spritsa marängsmörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan på en kaka på varje så de blir dubbla. 
Njut av lyxiga kakor!




Nu ska jag fortsätta njuta av den här kvällen. Här slår regnet mot rutan och mörkret sänker sig här på Åkerdala. Med andra ord är det bara att börja tända ljus och bara vara. 
Ta han om dig!
#1 - Beatrice

Hej! Ser supergoda ut! Har du haft i rosa pastafärg i smörkrämen här på bilderna? ☺️

Svar: Ja det är rosa pastafärg. Och de blev jättegoda! 🙂Ha en bra dag!
Viktoria Grönqvist Alvin