Chokladtårta och helgens beställningar
Ibland så blir det lite dåligt med tid över för att jag ska kunna baka något gott till oss här i huset. Det går i perioder också hur mycket energi det finns att lägga på det, men den här lördagen blev en sådan lördag där jag fick vara kreativ och skapa även till oss. 
Jag hade haft en smakkombination i huvudet ett bra tag och nu gjorde jag slag i saken och testade det som jag hade funderat över. Det resulterade i en chokladtårta med chokladglasyr och kanderade valnötter. Sött, lite salt och en härlig massa chokladsmak! Precis som jag vill ha det! Kombinationen av choklad och salt är helt oslagbar och jag hörde för länge sedan en chokladexpert, om det nu finns som proffession, att salt lyfter smaken av chokladen och har du då en choklad som är av lite sämre kvalitet så kan jag tänka mig att det märks tydligt om du då "tillsätter" salt till den. Jag har hittat en favoritchoklad som jag använder i min bakning både privat och i företaget och håller fast vid den då jag verkligen märker att kvalitet gör skillnad, men du tar givetvis den choklad du föredrar.
Chokladtårta med chokladglasyr och kanderade valnötter 
Botten
  • 125 gr mörk choklad av god kvalitet
  • 125 gr smör
  • 3 ägg
  • 110 gr strösocker (ca 1,3 dl)
  • 30 gr vetemjöl (ca ½ dl)
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Sikta ner vetemjölet och tillsätt chokladsmöret i äggblandningen.
Vänd runt tills du har fått en jämn smet.
Häll smeten i en form, 20x20 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i 20 minuter.
Låt den svalna och ställ den sedan i kylskåpet någon timme innan du dekorerar den.
Glasyr
  • 60 gr rumsvarmt smör
  • 100 gr philadelphiaost
  • 240 gr florsocker (ca 4 dl)
  • 40 gr kakao (ca 1 dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
Rör samman alla ingredienser tills det blir en slät glasyr.
Bred eller spritsa glasyren över den kalla botten.
Kanderade valnötter
  • 1 tsk olja
  • ½ dl valnötter
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk salt
Värm en stekpanna och tillsätt olja och valnötter.
Rosta nötterna ett par minuter tills de börjar få färg.
Tillsätt strösocker och salt och låt allt puttra samman under omrörning tills strösockret har börjar karamelliserats.
Häll upp nötterna på en bakplåt med bakplåtspapper och separera dem.
Låt dem svalna och strö dem sedan över tårtan.
I helgen som varit har det gått ut både doptårtor och Baby showertårta. Det har varit pojktema båda beställningarna och när jag tänker efter så har det här året varit en hel del pojktårtor. Är det så att det föds fler pojkar än flickor? Hur som helst så är det alltid lika roligt att skapa dessa beställningar till barn vars tid här hos oss precis har börjat eller de som snart ska se dagens ljus!
 
Ni kan se fler bilder på dessa tårtor på min Facebook-sida Åkerdala Sockerbageri.
Ta hand om dig!