Blåbärspaj med citron och sesamgrädde
Andra augusti och vi kan läsa att det är Karin som har namnsdag idag, så grattis till mig som heter det som andranamn! Vi firar inte namnsdagar här på Åkerdala men jag fick ett grattis-sms från mina föräldrar och det värmer alltid. Men om det är så att man vill fira namnsdag, födelsedag eller bara bjuda på något gott så kommer här receptet på en god blåbärspaj med citron som jag serverade med sesamgrädde. Ni som följer mig på Instagram fick se den häromdagen och jag lovade att lägga ut receptet här vid tillfälle. 
Nu finns det mycket blåbär i skogen om man vill ge sig ut och plocka men till pajen går det precis lika bra med frysta. Tänk då på om du ska köpa frysta blåbär att välja de som INTE är odlade då du förlorar så mycket både i smak men framförallt i färg.
 Blåbärspaj med citron och sesamgrädde 
 Pajbotten 
  • 100 gr smör
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 msk strösocker 
Nyp ihop alla ingredienser till en deg.
Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant eller springform, ca 22-24 cm i diameter. 
Grädda pajskalet i mitten av ugnen, 200°, i 11-15 minuter, bara så att den fått en fin gyllene färg.
Låt pajskalet svalna helt.
 Fyllning 
  • 3 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 dl strösocker 
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 dl blåbär, färska eller frysta
  • 100 gr rumsvarmt smör
Lägg gelatinblade i blöt i kallt vatten. 
Blanda samman äggulor, strösocker, citron och blåbär i en kastrull.
Värm allt under ständig vispning, se till att blåbären går sönder så mycket som går, och låt dettjockna.
Ta kastrullen från värmen och låt gelatinbladen smälta i den varma blåbärsblandningen.
Tärna smöret i små kuber och tillsätt dem undee omrörning i den varma blandningen.
När allt smör har smält och du har rört allt till en jämn kräm så häller du den i det avsvalnade pajskalet.
Ställ pajen i kylskåpet minst 3 timmar innan servering. 
 Sesamgrädde 
  • 1 dl sesamfrön 
  • 2 dl vispgrädde 
  • 2 msk strösocker 
Rosta sesamfröna i en het stekpanna tills de blir lätt gyllene och låt dem svalna helt.
Vispa grädden tillsammans med strösockret till lätta toppar. 
Mortla de avsvalnade sesamfröna och vänd sedan ner dem i den vispade grädden. 
Här börjar semestern gå mot sitt slut, men jag har några lediga dagar kvar att njuta av. Mannen börjar jobba imorgon efter fyra semesterveckor, vilket betyder att jag får "härja fritt" här hemma och kanske tar mig i kragen och gör något vettigt... eller inte... Har du fortfarande semester eller har du börjat jobba?
Ta hand om dig!