Kolamoussetårta med kakdeg, hallon och salta rostade mandlar
Jag har lite smått snöat in på det här med moussetårtor. Inte för att den vanlig tårta med sockerkaksbotten fylld med mousser och krämer och sedan täckt med grädde, smörkräm, sockerpasta, marsipan inte är gott, men jag har liksom tröttnat lite på att äta det för tillfället.
Jag har några inspiratörer vad det gäller just det här med moussetårtor och en av dem är en tjej som driver bloggen och Instagramkontot Erikas fikastund där det kommer upp den ena fantastiska tårtan efter den andra. Jag hittade en tårta där som hon gjort som innehöll kakdeg, vem älskar inte kakdeg?!, och gjorde min egen liten variant av denna av de ingredienser som jag hade hemma. Detta blev då denna kolamoussetårta med kakdeg och hallon inspirerad av fina Erika. 
Att baka en moussetårta kan avskräcka många då det ser mer anavcerat ut än vad det är och jag kan bara ge rådet att prova! Du kommer inte att bli besviken, men tänk på att ha gott om tid, flera dagar, innan du ska servera den. Men när den väl är färdig så kan den förvaras i frysen ett bra tag innan den ska serveras. Tänk bara på att inte dekorera den förens du ska förära dina gäster med tårtan.
Kolamoussetårta med kakdeg, hallon och salta rostade mandlar
Chokladbotten
  • 125 gr smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ¾ dl kakao
  • 2 ägg
  • en nypa salt
Smält smöret i en kastrull.
Blanda samman strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kakao i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt sedan äggen och saltet och blanda till en jämn smet.
Häll smeten i en springform, 18 cm i diameter, som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda den sedan mitt i ugnen, 175°, i 15-18 minuter.
Låt den svalna i formen och ställ den sedan i frysen gärna till dagen därpå.
Kakdeg
  • 50 gr rumsvarmt smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • drygt 1 dl vetemjöl
  • 1½ msk vispgrädde
  • en nypa salt
  • 1 dl chokladknappar, helst mörk
Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda ner resten av ingredienserna och få ihop det till en deg.
Platta ut degen till en rundel, 15-16 cm i diameter, och lägg den ovanpå chokladbotten så att det bildas en fri kant runt om botten. OBS! Låt kakan fortfarande vara kvar i springformen.
Kolamousse
  • 3 gelatinblad
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • ½ msk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden så att det bildas mjuka toppar.
Blanda ner den karamelliserade mjölken och strösockret i grädden.
Ta ca ½ dl av kolagrädden och värm i en kastrull och smält de urkramade gelatinbladen i den.
Vänd ner det sedan i den resterande kolagrädden och häll den sedan i formen.
Ställ i frysen, gärna över natten.
Chokladganache
  • knappt ½ dl vispgrädde
  • 60 gr mjölkchoklad
  • en klick smör
Värm vispgrädden i en kastrull och häll den sedan över chokladen.
Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret och rör till en blank jämn smet.
Låt den svalna något och häll ganachen över tårtan.
Chokladkolasås
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt
Koka samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull i ca 5 minuter. 
Låt svalna.
Salta mandlar
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 100 gr sötmandel
Koka upp vatten och salt i en kastrull tills allt salt har löst upp sig.
Ta kastrullen från plattan och lägg ner mandlarna och låt dem dra i ca 1-2 minuter.
Häll av vattnet och lägg mandlarna i en ugnsfast form. 
Rosta mandlarna mitt i ugnen, 200°, i 10 minuter.
Dekorera tårtan med grovt hackade salta mandlar, hallon och chokladkolasås.
Nej, nu är det dags att ta tag i resten av dagen och se vad den kan ge mig!
Ta hand om dig!