Kardemummarulltårta med cremeux
Jag börjar med det tråkiga och gnälliga så är det ur systemet sen. Det är söndag! Ångesten kryper i kroppen! Så nu var det gjort och nu tar vi det härliga och roliga istället. 
Det är sällan jag lägger upp några recept här nuförtiden och det hela beror dels på att det är så mycket att göra i mitt bageri med aĺla era härliga och fantastiska beställningar och även beror det på att vi inte fikar lika mycket längre här hemma. Jag försöker hålla mig ifrån söta saker och min man får de "slattar" som blir över när jag lägger ihop tårtorna, så han klagar inte kan jag lova.
Ibland blir det mer än en liten slatt över och då försöker jag ta vara på det så gott jag kan. Nu senast blev det en hel del cremeux (är ungefär som ganache i konsistens) och genast spann idéerna igång vad jag skulle kunna göra för något med det. Då jag gillar kombinationen kardemumma och choklad, tycker att det är "höstiga" smaker, så kom jag fram till att jag skulle göra en kardemummarulltårta med cremeux som fyllning och dekoration.
Kardemummarulltårta med cremeux  
 Botten 
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker 
  • 2 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1/2 msk stött kardemumma 
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. 
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Sikta ner blandningen i äggsneten. Vänd försiktig ner det tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda den mitt i ugnen, 250°, i 5 minuter. 
Vänd upp botten på wtt bakplåtspapper som du strött strösocker över, jag valde att ha lite stött kardemumma även här. Låt svalna helt under bakduk. 
Cremeux 
  • 280 gr mjölkchoklad av god kvalitet 
  • 4 äggulor 
  • 0.3 dl strösocker
  • 1.6 dl vispgrädde 
  • 1.2 dl mjölk (3%)
Smält chokladen över vattenbad. 
Vispa samman äggulor och strösocker i en bunke. 
Värm vispgrädde och mjölk i en kastrull. 
Häll i äggulorna i den varma vätskan och vispa ständigt tills det har tjocknat, ska upp till 83°. 
Blanda ner blandningen i den smälta chokladen och rör tills det blivit en jämn glansig kräm. Låt svalna helt innan du brer den på rulltårtebotten och rullar ihop den till en tight rulle. Spritsa gärna ett fint mönster ovanpå. 



Nu är det bara att knyta näven i fickan, ta på sig jobb"fejset" och låtsas att hela världen är full av rotmos! Det är de fem första dagarna efter helgen som är jobbigast, men sen vänder det!
Ta hand om dig!