Så har jag inte gjort förut, så det provar jag
Nu har det tippat över till andra hälften av septembers dagar och hösten börjar svepa sin fuktiga och kyliga filt över oss. Har man som jag lite trädgård att ta hand om så är man sysslosatt den här tiden på året. Dock gör jag inte mer än alla verkliga måsten inför vintern och tar storstädningen på våren istället.
Men en av de måsten nu på hösten är att skörda det man sått. Tyvärr så har jag inte lyckats med så mycket I år. Det som grodde bäst var dillen och persiljan som nu ligger i frysen inför hösten och vinterns matlagning. Hallon, björnbär, blåbär och svarta vinbär blev det en mager skörd av medan mina krusbär, vita vinbär och smultron har gett fin skörd och jag har kokat sylt och marmelad att kunna avnjuta till ost och kex eller nybakade scones till kvällsteet. 
Jo förresten! Mina tomater på friland gav en riklig skörd. De flesta tog jag in tidigare I veckan och de är fortfarande gröna, men på bara några dagar har en del skiftat till en rödare ton. 



Dessa två sorter, kommer inte ihåg vad de heter, fick "fri uppfostran" och har inte tjuvats eller klippts något alls. De blev planterade på friland vid var sin stolpe och bands upp varefter de växte och fick behov av lite mer stöttning. Jag hade inga större förhoppningar om att odla på detta sätt men det fungerade ju finfint. Nästa år tänker jag försöka mig på samma tillvägagångssätt men kanske att jag tuktar dem lite så att de blir lite luftigare och solens strålar får chansen att ge en liten skjuts till fler mogna tomater lite tidigare på säsongen. För det är härligt att få äta en solvarm tomat direkt från landet.
Helgen får nog innehålla några trädgårdstimmar då min plan är att plocka bort alla sommarblommor som är i krukorna och byta ut mot något höstigare. För allt har ju sin tid.
Ta hand om dig!