Hemmagjord vaniljglass med blåbärssyrup
Jag har fortsatt min lilla kylskåpsrensning och "ta-vara-på"-görande och den här gången så hade jag vispgrädde som började närma sig bäst-föredatumet och ett gäng äggulor som låg i en djup tallrik sedan helgen. För mig var det endast en idé som poppade upp i huvudet då och det var att röra ihop en egen glass.
Många blir lite avvaktande och fundersamma när det gäller att göra egen glass. Man tänker ofta att det ska vara svårt och att man behöver ha en glassmaskin som snurrar runt glassen i timmar innan den är färdig. Men så är det inte, som tur är, utan det är enkelt att tillverka sin egen glass och du behöver ingen glassmaskin med det här receptet. 
Du behöver absolut inte smaksätta den med något om du inte vill, den är jättegod som den är, men det går att rör ner det mesta i frukt och bärväg i alla dess former i den här. Jag hade en skvätt blåbärssyrup i kylskåpet och valde att tillsätta lite av den men det går lika bra att smaksätta med färska bär eller lite sylt eller kompott i smeten innan du ställer in den i frysen. Låt din egen smak bestämma!
 
 
Vaniljglass med blåbärssyrup 
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1½ dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • ca ½ dl blåbärssyrup, recept hittar du här
Vispa grädden väldigt fast.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
Vänd ner grädden i äggsmeten och blanda väl.
Vill du smaksätta med färska bär så vänd ner dem nu.
Häll smeten i en brödform, ca 1½ liter.
Vill du smaksätta med blåbärssyrupen eller den sylt/kompott du valt gör du det nu.
Dra lite lätt med en gaffel i smeten för att fördela smaksättningen.
Ställ i frysen och låt den stå i ca 6 timmar innan du serverar den.
 
 
 
 
 
Jag serverade glassen med en liten kaka, blåbärsruta som du hittar receptet på här, och det smakade förträffligt gott och somrigt så här en ljum kväll.
Jag kan verkligen rekomendera dig att smaksätta din glass med rabarber om du har tillgång till det. Den söta glassen gifter sig väldigt bra med den syrliga rabarbern och tillsammans med lite mortlad kardemumma är du verkligen i glasshimlen!
 
Ta hand om dig!