Jag är sällan ute i skogen och plockar bär och svamp. Inte för att jag inte vill utan för att jag har ett så dåligt lokalsinne så jag är livrädd att gå vilse. Så ska jag ut i skog och mark MÅSTE jag ha med mig någon annan som kan det här med att hitta rätt och veta vilket håll man ska gå för att komma tillbaka dit man började/ställde bilen/cykeln.
Nu är ju blåbärs- och kantarellsäsongen i full gång och jag tittar avundssjukt på alla Instagram-bilder på människor som har hittat korgvis med skogens läckerheter. Men jag vet ju att går jag inte ut i skogen så får jag heller inga, enkel matematik...
Men är det så att du har ett gäng blåbär som du inte riktigt vet vad du ska göra med kan jag varmt rekommendera denna blåbärspaj med vaniljkräm och kokostopping. Ett litet experiement som slog väl ut och jag kan garantera att jag kommer att baka den igen och igen. Jag serverade den med mascarponegrädde, men det går säkerligen precis lika bra med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Ta det som du själv tycker bäst om!
Blåbärspaj
Botten
- 150 gr kallt smör
- 4 dl vetemjöl
- ½ dl florsocker
- 1 ägg
- ev 1 msk kallt vatten
Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och ev vattnet och arbeta försiktigt ihop det till en deg. OBS! Knåda inte!
Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
Fyllning
- 2 dl vaniljkräm, färdig från pulver eller allra helst egenkokt, recept här
- 250 gr blåbär, frysta eller färska
- 1½ msk potatismjöl
- 2 msk strösocker
Kavla ut degen, lättast mellan två bakplåtspapper, och klä en pajform med den. Låt degen gå upp minst tre cm på kanterna.
Bred ut vaniljkrämen på botten.
Blanda samman blåbär, potatismjöl och strösocker.
Fördela blåbären över vaniljkrämen.
Topping
- 130 gr smör
- 1½ dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl riven kokos
Skär smöret i kuber och lägg i en bunke.
Tillsätt strösocker, vetemjöl, havregryn och riven kokos.
Nyp ihop allt tills det blir en smulig massa.
Smula över toppingen över fyllningen, det blir ett ganska tjockt lager.
Grädda pajen mitt i ugnen, 180°, i ca 35-40 minuter.
Mascarponegrädde
- 250 gr mascarpone
- 5 dl vispgrädde
- 140 gr florsocker
Vispa samman alla ingredienserna till en tjock, fluffig och krämig massa.
Pajen serverades i våra nya loppisfynd! Tyvärr så saknas det ett fat till våra koppar. Är det så att du känner igen kopparna och har ett fat som ligger och skräpar i gömmorna så är jag mer än gärna spekulant på det! Bara hör av dig!
Idag vet jag inte riktigt vad som står på schemat, mer än liiiiite jobb alldeles strax. Jag gillar värmen som vi har nu och den ger mig ro, gör så att jag kan ta det lite lugnt och faktiskt bara sitta och bara vara, vilket jag har märkt har varit lite av en utmaning för mig den här sommaren.
Självklart ska jag även bjuda på några bilder från den tårta som hämtades i onsdags. En Bamse-tårta med vännerna Skalman, Lille Skutt och Katten Jansson på. Rolig att göra och en fantastiskt massa små detaljer som skulle formas. Jag tror säkert att födelsedagsbarnet blev nöjd!
Ta hand om dig!
♥