Fläder, fläder, fläder...
Det verkar som om flädern blommar ovanligt mycket i år, iallafall här omkring där jag bor. De doftar ljuvligt dessa blommor och det går att göra en hel del av dem, det gäller bara att komma på vad.
Jag brukar utgå från fläderblomssaft, recept hittar du här, och den går att frysa om det är så att du gör mycket. Jättepraktiskt så kan du ta fram undan för undan när det finns behov och du har en smak av sommar hela året!
Av saften kan du göra en fantastiskt god flädercurd, receptet hittar du här, vilket du kan använda som fyllning i tårtor, äta på nybakade scones eller rostade mackor. Vill du inte göra curd kan du göra en god efterrättsmousse som är så där härligt len i smaken, receptet hittar du här.
Så här på sommaren när det är varmt så är ju glass riktigt gott! Jag är en person som har lite svårt att äta glass under resterande delen av året då jag är frusen så det räcker. Men nu passar det bra att göra glass, recept här, eller om du föredrar sorbet så hittar du ett bra recept här.
 
Av blommorna kan du även göra fläderchampagne. Jag har just nu en omgång ståendes så jag kan inte säga hur den blir. Jag har gjort det en gång tidigare med ett ganska gott resultat. Det recept jag använde då hittar du här men den här gången gör jag efter det här receptet. Liknande men med lite olika mängder av ingredienserna.
Men du kan även låta blommorna vara och plocka bären sedan i höst och koka marmelad på dem. Den är fantastiskt god att äta både till ost och kex som till den rostade mackan. Väl värt mödan och det är nog enda gången som jag köper hem brännvin när jag ska koka marmeladen. Receptet hittar du här.
En cheesecake som jag blev sugen på att testa, recept här, passar ju ypperligt nu när det även är säsong för jordgubbarna. Vi plockade faktiskt våra första egna häromdagen. Så där söta och goda som bara hemodlat kan bli.
Jag hoppas att du har fått lite tips och idéer vad du kan använda din fläder till och jag kan tipsa att bara Googla på fläder så hittar du ännu mer idéer!
Fler bilder hittar du på min Facebook-sida.
Denna fylldes med smakerna vanilj och blåbär.
Tänkte bara visa några bilder på den tårta som lämnades ut till en alldeles nyutexaminerad polis. Det behövs fler som han och jag önskar honom lycka till i framtiden i sitt nya spännande yrke!
Ta hand om dig!