Spara på burk.
Jag lever lite efter hur mina förfäder tänkte när det gäller att ta vara på saker och ting. Att odla det man kan och ta hand om det och spara det på burk eller i frysen för framtida bruk är en underbar känsla. 
När det gäller odlandet så har jag inget stort trädgårdsland, för det här med att rensa ogräs är inte direkt min favoritsyssla. Tyvärr är det ju så att ogräs ibland växer bättre än det man har tänkt att odla. Men den storlek jag har nu på mitt land gör att jag tycker att det är helt okej att ta hand om både det jag vill spara och det som måste bort.
I början på sommaren var jag och gjorde inköp av kryddväxter och fick då se plantor med chili, paprika och jalapeno. Det slutade med att det blev ett spontaninköp av dessa plantor, en av varje.
Idag när jag kom hem från jobbet fick jag skörda en del chilifrukter och de sista av mina  jalapenos. Chilifrukterna hänger jag på tork i mitt köksfönster, där jag fyller på min "tråd" varefter de mognar ute.
 
De jalapeno som är mogna gör jag inläggning på och förvarar på burk. Den här omgången har en ganska bra hetta, vilket jag gillar och jag lät dem även mogna så att en del av dem fick en fin röd färg. Att göra inläggning på dem är både snabbt och enkelt och håller sig bra länge i tätslutande burkar.
 
Jalapeno 
  • 400 gram Jalapeno
  • 1½ dl äppelcidervinäger
  • 1½ dl vatten
  • 1½ msk socker
  • 1½ tsk salt
Skölj av frukterna noga så att du får bort all eventuell smuts.
Skär dem i skivor som är cirka 2-3 mm breda
Koka upp äppelcidervinäger, vatten, socker och salt i en kastrull.
Lägg i den skivade jalapenosen. 
Låt alltsammans koka under lock i ungefär 5 minuter.
Häll upp på rengjorda glasburkar och sätt på tätslutande lock.
Förvara burkarna svalt.
 
Tänker nu njuta av den vackra hösthimlen innan mörkret faller utanför fönstret.
 
"Jag ser inte mycket mening med det", sade Kanin.
"Nej", sade Puh ödmjukt, "det är det inte. Men det skulle bli det när jag började med det. Det är bara det att någonting hände med det under resans gång."