Sista lördagen i september
Idag har vi varit ute nästan hela dagen i det helt underbara vädret! Lite blåsigt men en sol som har värmt så härligt och det har varit ett perfekt väder för att vara ute och se till att de där trädgårdsgöromålen som står på måste-listan innan vintern kommer har blivit gjorda.
 
 
Igår var vi och hämtade hem våra äppelträd som jag hade beställt tidigare i veckan. Det fick bli ett "Cox Orange" och ett "James Grieve" då vi gillar dessa sorter och det är alltid trevligt att kunna odla själv för att sedan kunna äta av det som man har skördat.
Jag är så himla osäker vad det gäller att mäta och måtta när det gäller större sträckor och ytor så där var min man tvungen att hjälpa mig att placera ut markeringarna var träden skulle vara, men sedan var det min armstyrka som fixade grävningen och jag kan lova att det känns just nu!
Jag har grävt och placerat dem i groparna för att sedan gräva igen om dem och nu står de så fint på gräsmattan med sina stödpinnar och gnagskydd om sig så att de ska få vara ifred i vinter.
 
Före...
 
och efter.
Jag fick så glada och snälla kommentarer av ett par tanter som passerade på gatan när jag höll på med min trädplantering. De pratade om hur roligt det var att vi planterade träd istället för att ta bort som så många gör. Det värmer i hjärtat när man får höra hur glada andra blir av det man gör.
 
Jag passade även på att tömma vår regntunna, den var full ända upp till kanten kan jag lova efter regnet som har varit, och tömde allt detta vatten på de nyplanterade träden. Det bars oändligt många vattenkannor och det blev en bra vardagsträning för mig. Det bästa av allt var ju att jag fick två saker gjorda samtidigt då tunnan ändå skulle tömmas inför vintern.
Det känns dock lite vemodigt att behöva plocka undan alla dessa saker som förknippas med sommaren och värmen, men det kommer ju en ny sommar nästa år (får vi hoppas).
 
 
 
Inför hösten och vintern brukar jag inte plantera så mycket växter i våra lådor och tunnor ute. I år blev det nog rekord för att plantera det minsta antal växter på länge. Jag har rensat bort och plockat undan de flesta lådor, tunnor och urnor nu och har bara behållt en kruka på entrétrappen och en tunna som jag placerade mellan våra trappor och det får räcka så för i år känner jag. 
Jag fyllde tunnan med lite ljung och ett par andra växter som jag inte har en aning om vad de heter. Jag är inte mycket för att komma ihåg namn på växter som jag sedan vet åker väck fram i april och under tiden fram tills dess kanske mestadels står under ett snötäcke så att de inte syns iallafall. Men just nu ger de en höstkänsla och det vita lyser upp det lite grann i mörkret.
Till advent så kommer jag troligen pynta med lite granris på sina ställen och en adventsgran ska få en plats i trädgården men det får nog räcka. Det är ju så tråkigt att se allt detta sedan fram mot februari, mars då man bara önskar varmare tider, för att inte prata om hur trist det är att rensa undan det sedan, så jag tänker preventivt och minimerar mängden till ett hanterbart antal växter och ställen. 
Jag kan dock tycka att andra har det så fint i sina trädgårdar då de pyntar och planterar i både urnor och krukor, så jag passar på att njuta av andras fägring istället.
 
Ta hand om dig!