Enkel rabarberkaka, Ninjagotårta och lite trix
Jag är en människa som har jättesvårt att uppskatta mängd och kunna ha ett ögonmått som stämmer ungefärligen med verkligheten. Det blir sällan rätt, eller inte ens i närheten och ibland är det bra och ibland är det... mindre bra.
Igår skulle jag passa på att göra lite rabarberlemonad på förmiddagen, läste receptet och gav mig ut i trädgårdslandet för att hämta in antalet stjälkar som skulle behövas men det stämde inte riktigt med vad jag trodde. Jag hade hämtat lite för mycket och jag började fundera över vad jag skulle hitta på med en del av dem. Med viss inspiration av en annan kaka med jordgubbar så testade jag mig fram till en variant med rabarber. 
Då formen ska kläs med bakplåtspapper och vi alla vet hur krångligt det är att få det att vara still fram till det att man har lyckats att fylla på med smet så har jag ett litet trix hur det blir enklare. Knyckla ihop bakplåtspappret och släta ut det lite innan du klär formen med det. Pappret blir så mycket följsammare och håller sig kvar på det ställe som du vill att det ska vara. Enkelt och bra!
Rabarberkaka 
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 50 gr smält smör
  • 2 rabarberstjälkar
  • 2 msk råströsocker
  • stött kardemumma efter smak
Vispa samman ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret och blanda ihop till en slät smet.
Häll smeten i en brödförm, ca 1½ liter, som du klätt med bakplåtspapper.
Skär rabarberna i centimeterstora bitar.
Blanda samman rabarber, råströsocker och kardemumma i en skål.
Fördela rabarberna över kakan och tryck ner dem lite försiktigt.
Grädda kakan mitt i ugnen, 200°, i ca 35 minuter.
Låt svalna i formen.
Det är lite lugnare i bageriet just nu, men igår hämtades en LEGO-inspirerad tårta med Ninjago på. Pillljobb med de små gubbarna som skulle se så där grymma och lite farliga ut, så det gällde att vara stadig på handen när ögonen skulle målas dit.
Tårtan gjordes mjölkfri och fylldes med chokladkräm och jordgubbsmousse, täcktes med smörkräm och sockerpasta. Alla dekorationer gjordes även de i sockerpasta.
Jag fick en bild på det lyckliga nyblivna 4-åringen och det är så värt för mig att få se dessa lyckliga barn som får sina tårtor på sina kalas! Ett barns lyckliga ögon är nog den bästa betalningen och det högsta betyget som jag kan få!
Vill du se fler bilder är det bara att du kikar in på Åkerdala Sockerbageri´s Facebooksida!
Ta hand om dig!