Tårtan
Hipp hipp hurra för min man har födelsedag idag! 
Något större firande blev det inte idag utan vi hade kalas igår istället. Det är skönare och lugnare att ha det på helgen än att dra igång något en måndagkväll. Så igår eftermiddag satt vi ungefär 15 personer ute på altanen och njöt av solen och av lite god fika.
Självklart serverades det tårta, för vad är en födelsedag utan tårta? Ja, ingen födelsedag iallafall!
Min man bestämde att han ville ha en Herrgårdstårta med blåbär och hallon. Herrgårdstårta är en tacksam tårta att baka och går att variera i det oändliga beroende på vad man vill fylla den med för bär eller frukter. Oftast så blir den bakad på sommaren och då fylld med blåbär, hallon, jordgubar eller smultron beroende på vad som är moget just då. Jag kan även rekomendera att fylla den med päron som du har kokat mjuka i en sockerlag med lte stjärnanis i eller en bit kanelstång.
 
 
 
Herrgårdstårta 
Botten
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk
Rör smör och strösocker pösigt.
Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Rör ner mjölblandningen växelvis med mjölken tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten i ett jämnt lager på ett smort bakplåtspapper som du har lagt i en långpanna.
 
Maräng
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • mandelspån
Vispa ägvitorna till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner strösocker och vaniljsocker.
Bred marängen över bottensmeten och strö över mandelspån.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i 20 minuter.
Låt botten svalna.
 
Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • valfria bär eller frukter
Vispa grädden ganska fast.
Dela botten på mitten och bred ett ganska tjockt lager med vispgrädde på den ena delen.
Strö över bär eller frukt över grädden och lägg sedan den andra halvan över.
 
 
Om du vill kan du upprepa proceduren med vispgrädde och bär eller frukt på den översta delen och låta det vara som en topping.
 
Vi har avnjutit varsin bit av tårtresterna idag också till eftermiddagskaffet. Tårtan är dock godast när den är nygjord då grädden gör att marängen blir så väldigt blöt när den får stå förlänge. Men det är klart att den går att äta även dagen efter, men har du tänkt att bjuda på den på ett kalas eller dylikt bör den vara nygjord för att behålla sin frasighet.
 
Nu fortsätter vi njuta av kvällen nedsjunkna i soffan och lyssnar på när regnet smattrar mot altantaket.
 
Ta hand om dig!