Vinterfrukt
Under vinterhalvåret är det tre frukter som passar mig bäst. Äpple, då helst av sorten Ingrid Marie, apelsin, som jag helst bara äter hemma för att det är så kladdigt, och så clementin. 
Det är nu som clementinerna är som godast, de är söta och saftiga och det är sällan eller aldrig som man hittar några kärnor i dem.
Jag kommer ihåg när jag väntade min älskade son för 20 år sedan och då hade jag mani på just clementiner, vilket gjorde att jag "tröttnade" på den frukten ett tag men nu för tiden så älskar jag dem. Det är en frukt som alltid finns i fruktskålen hemma hos oss.
Att baka med äpple eller apelsin är inte så svårt. Det finns många beprövade recept på alla möjliga kaksorter eller efterrätter. Det är även den sorts frukt som passar bra i matlagning också, men jag personligen tycker inte att det är så jättegott, men det fungerar för mina smaklökar i vissa maträtter.
När jag plockade in mina matvaror efter dagens tur i mataffären fick jag idéen att prova att göra något med clementiner. Fredagar är jag ganska sliten och ville göra något som gick ganska fort och är enkelt att fixa till med få ingredienser. Då kom jag på att jag kanske skulle testa att göra en pannacotta med clementin. En clementin har inte den destinkta smak som en apelsin eller citon har så det gäller att förstärka smaken på fler än ett sätt. Jag valde att göra det genom att filéa klyftorna för att sedan marinera dem i mörk rom. Du kan marinera i vilken saft, juice, likör eller sprit du vill, men det är viktigt att det är en smak som dels gifter sig med det du ska marinera samt att själva marinaden inte tar över smakmässigt utan det är själva frukten som fortfarande är det som ger mest smak. det kan vara en svår balansgång, men har man tillgång och tid till att göra olika marineringar så är det det bästa tips jag kan ge, att prova sig fram.
 
Clementinpannacotta med rommarinerade clementinklyftor 
4 portioner
  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • skal från 2 clementiner
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter.
Koka upp grädden tillsammans med strösockret.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vätskan.
Lägg i gelatinbladen i grädden och rör om tills gelatinet har löst upp sig.
Blanda i vaniljsockret och skalet från clementinerna.
Häll upp i några fina dessertglas eller skålar.
Ställ kallt i minst tre timmar.
 
Marinerade clementinklyftor 
  • Filéade klyftor av två clementiner
  • mörk rom
Lägg de filéade klyftorna i en skål.
Häll över rom så att det lagom täcker dem.
Låt dem stå och dra i minst ett par timmar.
 
Vid servering lägger du några klyftor över pannacottan och skeda gärna över lite av marinaden också.
 
Fredagkväll och tid för att bara ta det lugnt efter en härlig arbetsvecka. Njut av kvällen och hoppas att du tittar in snart igen här hos mig.