När jag flyttade hemifrån så passade min mamma på att rensa bland husgeråd och kokböcker som jag fick ta över och jag ska erkänna att jag har kvar en del av det som jag fick ärva.
En av de böcker som jag fick överta var den klassiska bakboken Sju sorters kakor. Tryckåret på den är 1975, ett år efter att jag föddes. Det är otroligt att en kakbokssamling kan stå sig så länge, den första upplagan kom ut 1945, och att boken ges ut i nytryck, dock med vissa redigeringar och införande av nya recept.
Jag använder boken en hel del när jag bakar som inspiration och för att några recept är så bra och beprövade så att jag inte vågar testa någon annan variant av bakverket. Jag inhandlade en nyare upplaga för några år sedan, men jag är inte alls lika bekväm och nöjd med den. Den äldre boken står sig så mycket bättre än den nya.
Varje jul så använder jag receptet på julpepparkakor som finns i den äldre boken. Jag har bakat efter det i säkert 15 år och har aldrig misslyckats med mina kakor.
Ett annat recept som jag använder från kakboken en del är det på Herrgårdstårta. Jag har även hört en del kalla tårtan för Pinocciotårta, vilket jag inte vet om det stämmer. Men kärt barn har många namn, eller hur nu ordspråket lyder.
I söndags skrev jag om att jag hade hjälpt svärmor och svärfar med att baka tårtor till deras kalas. Då fick ni receptet på Chokladtårta med björnbärsfrosting. Den andra tårtan blev en Herrgårdstårta, dels för att svärmor pratade en del om den då hon blev bjuden på den här tidigare i höstas, dels för att den är väldigt enkel att baka.
Herrgårdstårta
Cirka 12 bitar
Botten
- 200 gram smör
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4 äggulor
- 3 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1½ dl mjölk
Maräng
- 4 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Fyllning
- 3 dl grädde
- 3 dl hallon
- 3 dl blåbär
- ev. 100 gram rostade mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna, 30x40 cm.
Börja med bottensmeten.
Blanda smör, socker och vaniljsocker poröst.
Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål.
Rör ner mjölblandningen växelvis med mjölken i äggsmeten.
Bred ut smeten i formen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner strösockret och vaniljsockret.
Bred över marängsmeten över kaksmeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Om marängen börjar få för mycket färg så täck den med ett bakplåtspapper.
Låt kakan svalna.
Vispa grädden.
Dela kakan på mitten.
Bred grädde på botten och lägg på hälften av bären.
Lägg på den andra delen av kakbotten.
Bred på ett lager grädde och dekorera med resten av bären och ev. rostade mandelspån.
Tårtan är väldigt enkel att variera beroende på vilka frukter eller bär man väljer att använda. Här är det bara tycke och smak som sätter gränserna för vad man vill använda.
Givetvis behöver man inte rosta mandelspånen, men det blir lite mer smak om man gör det.
Nu ska jag fortsätta att njuta av tisdagskvällen framför brasan en stund, för idag kom verkligen hösten och dess rusk till oss här i Småland.