Svartvinbärspaj
Lördag och dagen har bjudit på sol och värme. Så härligt! Det har vi verkligen längtat efter.
Vi har spenderat dagen ute och jobbat på altanen. Vi har tagit ner den sista väggen för att nu bygga upp den igen. Det behövdes verkligen då väggarna har varit i dåligt skick och ljusinsläppet inte har varit det bästa då det bara funnits ett litet fönster i varje vägg. Men nu är det tuffaste jobbet gjort, att riva väggen och plocka undan allt skräp och gammalt virke som nu bara är att kassera. 
I väggen hittade vi ett gigantiskt fågelbo och jag undrar hur många år som fåglarna har byggt på det. Vi satte stopp för fåglarna att flyga in där förra året då vi satte för en sten och tur var väl det, för annars kanske det hade varit ett gäng ungar där nu och då hade jag inte haft hjärta att riva bort deras "hus" nu. 
 
Fågelboet var ungefär 50 x 30 cm och välbyggt kan jag lova.
 
Självklart blev det en liten fikastund imellan jobbarpassen och idag passade vi på att njuta av resterna sedan gårdagen då jag bjöd min man på svartvinbärspaj. Han hade aldrig ätit det förut så nu när våra vinbär är mogna tänkte jag att det är lika bra och passa på att fixa ihop en. Otroligt att jag inte har bjudit honom på det, vi som snart har varit tillsammans i 11 år! Men det är aldrig försent.
Det recept som jag använder kan du med fördel använda till de flesta bär, men tänk på om du använder till exempel blåbär så strö över lite potatismjöl över bären innan du lägger dem i pajen annars blir den så blöt och geggig.
 
Svartvinbärspaj 
Botten
  • 50 gram strösocker
  • 100 gram smör
  • 200 gram vetemjöl
  • 1 ägg
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills det blir en deg.
Plasta degen och låt den vila i kylskåp i en timme.
Kavla ut degen ganska tunt och klä en pajform med degen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 225°, ca 10 minuter, den ska inte få färg eller bli genomgräddad.
 
Fyllning
  • 4 dl svarta vinbär
  • 100 gram mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker
Lägg mandelmassa, ägg, vetemjöl och strösocker i matberedaren och kör tills det blir en slät smet.
Häll smeten över vinbären och rör runt så att det blandar sig.
Fördela smeten i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen, 225°, i 15 minuter.
 
Låt pajen svalna lite och innan du serverar den så pudra gärna lite florsocker över den. 
Servera med iskall vaniljsås.
 
 
Nu sitter vi och bara njuter på altanen, min man och jag. Så härligt att bara få vara och njuta av livet här och nu. Vi hoppas på en skön ljus kväll så vi kan sitta här ute länge och bara ha det bra och jag hoppas att även du får chansen till det. Ta vara på stunden och njut!
 
 
Var rädd om dig!
 
#1 - Louise

Åh vad gott!

Svar: Absolut! Svarta vinbär är underskattat i bakning.
Viktoria Grönqvist Alvin

#2 - Hanna Karlsson

Den där pajen ser riktigt god ut!

Svar: Det är den också kan jag lova!
Viktoria Grönqvist Alvin