När vi flyttade in i det hus vi nu bor i för snart sju år sedan fanns det tre vinbärsbuskar på tomten, två svarta och en röd. Dessa buskar har blivit flyttade två gånger under tiden som vi har bott här och peppar, peppar de är lika glada och välväxande för det. tacksamma buskar!
Jag plockade plikttroget av dessa bär varje år och gör fortfarande, men vad jag gör med bären varierar lite från år till år. Vi dricker inte ofta saft, men av de svarta vinbären kan det hända att det kan bli en omgång saft av någon gång. Annars kan jag tipsa om att baka paj med svarta vinbär, det är riktigt gott och med en iskall vaniljsås till den ljumma pajen... Ja då är du hemma med den fikan kan jag lova.
De röda vinbären är ju ganska vanligt att koka gelé av, men det är något som vi kanske äter två, tre gånger om året så det köper jag hellre en burk i affären OM vi ska ha det till maten.
Något som jag nu på senare år brukar göra med de röda bären är att koka sylt på dem. Den är jättegod att ha till det mesta, både maträtter då istället för gelé eller till glass, på skorpor, ja vad du än kan tänka dig att testa det på. Det är lite pyssel då bären måste repas, rensas och sköljas innan du kan sätta igång, men det är väl värt den tiden. jag brukar passa på att repa och rensa dem samtidigt som jag plockar av dem så är det sedan bara att skölja dem innan de åker i grytan.
Röda vinbärssylt
- 1½ l röda vinbär, repade,rensade och sköljda
- 2¼ dl vatten
- ½ vaniljstång
- 750 gram strösocker
Häll bären i en kastrull.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
Tillsätt vatten, innehållet från vaniljstången men även själva stången.
Låt allt koka samman under omrörning då och då i 15 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och fiska upp vaniljstången.
Tillsätt strösockret och rör om tills allt socker har löst upp sig.
Häll upp den heta sylten på rena burkar och tillslut dem med en gång.
Burkar är arvegods, etiketter ICA.
Det är en väldigt enkel sylt att koka, men tänk på att den inte kan förvaras för länge då det inte finns något konserveringsmedel i den. Men den brukar klara sig i kylskåpet i ett par månader.
Nu ska jag fortsätta dagen med diverse göromål utomhus så att det är färdigt innan vi drabbas av ovädret som vi har att vänta oss. Jag har laddat upp med lite nya böcker från Adlibris så mig går det nog ingen nöd på under helgen!
Ta hand om dig!
♥