Tänk att det redan är söndagkväll och hela helgen har tuffat förbi i både racerfart och lite snigelfart. Mest har det dock varit full fart, men det har då handlat om roliga saker som har blivit gjorda.
Jag har t.ex. idag "lekt" rörmokare och bytt en duschblandare i vår hyresgästs lägenhet. Dock inte helt på egen hand utan min man stod bredvid och talade om hur jag behövde göra, vilket var tur annars hade nog bytet tagit dubbelt så lång tid. Men jag tror nog att jag hade fixat det på egen hand.
I veckan fick jag en beställning på en tårta till min dotters lillebrors födelsedagskalas. Han har precis fyllt två år och det är klart att man ska ha en ordentlig tårta som passar en liten kille. Jag fick fria händer när det gäller dekorationen och smakerna bestämde beställarna. Det var tvunget till att vara en laktosfri tårta och jag har nästan aldrig jobbat med laktosfria produkter, iallafall inte när det gäller tårtbakning. Det gick över förväntan och jag blev nöjd med resultatet och jag hoppas att födelsedagsbarnet och hans familj blev det också.
Det fick bli en två-våningstårta i form av en liten bilbana. Tårtan kläddes med marsipanlock och bilbanan blev gråfärgad sugarpaste. Min tanke var att det skulle bli lite utomhuskänsla på den också så på toppen och runt skarvarna på tårtan fick det bli gräs i form av grönfärgad smörkräm som spritsades i fina mönster. Självfallet hamnade det två små bilar på bilbanan som födelsedagsbarnet kan leka med när tårtan är uppäten.
Smakerna blev banangrädde i ett av lagrena och det andra lagret smaksattes med chokladmousse gjord på laktosfri mjölkchoklad med creme i och hallonsylt till den.
Bottnarna bakade jag i två olika stora formar. Den ena med diametern 26 cm och den lilla 15 cm i diameter.
Sugen på att själv baka? Det behöver ju inte bli en bilbana av det utan fyllningarna kan ju hamna i en "vanlig" tårta som man kan avnjuta tillsammans med de nära och kära. Fyllningarna är väl tilltagna och räcker gott och väl till båda bottnarna men ska du göra en enkel tårta så gör hälften eller lite drygt hälften av fyllningarna. Jag skriver receptet med "vanliga" produkter, men du kan givetvis byta ut dem mot antingen laktosfria eller glutenfria produkter.
Bilbanetårta
Stor tårtbotten
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver poröst.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen försiktigt i smeten och se till att det blandas ordentligt.
Häll smeten i smord och mjölad form.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
Liten tårtbotten
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ dl vetemjöl
- ½ dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör som ovan med den stora tårtbotten.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 200°, i ca 20 minuter.
Bananfyllning
- 2 bananer
- 2½ dl vispgrädde
- 1 tsk strösocker
- ev. gul livsmedelsfärg
Mosa bananerna ganska fint.
Vispa grädden tillsammans med strösockret.
Blanda banan och vispgrädde till en jämn smet och färga den eventuellt med gul färg.
Chokladmousse
- 200 gram mjölkchoklad
- 3 dl vispgrädde
- 2 äggulor
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa grädden ganska fast.
Blanda äggulorna i chokladen.
Vänd ner chokladblandningen i den vispade grädden och ställ kallt en stund.
Smörkräm
- 150 gram rumsvarmt smör
- 2½ dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- ev. valfri livsmedelsfärg
Vispa ihop alla ingredienser i en bunke tills det har blivit en fluffig massa.
Garnering
- bananfyllning
- chokladmousse
- ca 3 dl hallonsylt
- 1 l vispgrädde
- marsipanlock i valfri färg
- ev. sugarpaste färgad i valfri kulör
Dela varje botten i tre delar.
Lägg en bottendel på ett fat eller bricka.
Spritsa en ring av vispgrädde i ytterkanten på botten för att fyllningen inte ska jäsa ut på kanten på tårtan.
Bred bananfyllning i ringen och lägg på den andra delen av tårtbotten.
Spritsa en ring med vispgrädde och bred sedan chokladmousse innanför.
Bred ett lager med hallonsylt på chokladmoussen.
Lägg på den sista botten och plasta in den.
Låt botten vila i kylskåp, minst en timme.
Både den stora och den lilla botten görs på samma sätt.
Bred ett lager med vispgrädde över båda bottnarna.
Klä dem med med marsipanlocken och försök att släta ut vecken så gott du kan.
Tipset är att lyfta, sträcka och dra samtidigt som du slätar till marsipanen med handen lite försiktigt.
Kavla ut sugarpasten till en cirkel, lika stor som den stora botten.
Lägg sugarpasten ovanpå den stora botten och släta till.
Stick ner fyra pinnar, går bra med grillpinnar, i mitten på den stora botten, och klipp av dem så att de bara sticker upp någon millimeter över botten. Detta gör du för att tårtan inte ska sjunka ihop då du lägger på den övre delen, lilla tårtan.
Lägg försiktigt på den lilla tårtan på den stora botten och se till att den är centrerad.
Spritsa och garnera tårtan med smörkrämen i valfritt mänster.
Dekorera med bilar och små vimplar, allt för racingkänslan.
Det du inte får gjort idag får du gjort en annan dag , eller inte alls...
Det som räknas är att du mår bra av det du gör eller väljer bort att göra.
Var rädd om dig!
♥