Vad härligt det är att kunna njuta av solens strålar som kikar in genom fönstret nu här hemma. Det har den säkerligen gjort hela dagen, men det är först nu som jag får njuta av att den lyser in genom mitt fönster här i vårt hus.
Hoppas du har haft möjlighet att njuta av den under dagen, precis som jag har fått gjort några stunder. Tyvärr så har blåsten varit lite kall, men vad gör det om bara solen lyser och så är det ju faktiskt "bara" den 20.e april.
Passade på att baka en sockerkaka här i eftermiddags. Tänk vad gott det är med en vanlig enkel sockerkaka, alldeles nybakad och så där härligt saftig och lite mossig i konsistensen.
Jag kan tycka att sockerkakan är lite bortglömd och underskattad. Den har tappat lite status i bakvärlden och har fått stå tillbaka för alla andra bakverk som känns mer storslagna och maffiga som till exempel cupcakes och macaroons, i förhållande till en lite blek och intetsägande sockerkaka.
Men jag undrar hur många berömda konditorer i Sverige som började sin bak-karriär med att vispa ihop en sockerkaka eller en omgång muffins? Jag tror att de är ganska många och i början av min "karriär" så var det muffins och en och annan sockerkaka som rördes ihop i köket hemma hos mamma och pappa.
Till våren och sommarens fikastunder händer det ganska ofta att jag slänger ihop en sockerkaka. Givetvis för att det är gott men även för att det är enkelt och den innehåller de ingredienser som man oftas har hemma i skafferiet och kylskåpet. Inget krångel med en massa baltande med olika skålar hit och dit, utan bara rakt på med ingredienserna och du kan variera den i det oändliga.
Sockerkaka
- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 50 gram smör
- 1 dl mjölk
- 3 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- skal och sat från 2 limefrukter
Vispa samman ägg, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Häll ner blandningen i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med det rivna skalet och limesaften.
Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna en med hål i mitten, och häll i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30 minuter,
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
Nu har vi klarat av mer än halva arbetsveckan och jag vet inte var tiden tar vägen. Det går så fort så jag hinner knappast inte med att reflektera över vad mina dagar innehåller. Då är det tur att jag har er här som håller mig igång med det och att jag tar mig tid att stanna upp här och nu. Ta mig tiden att njuta av våren och ljuset, för det behöver vi alla göra!
Var rädd om dig!
♥