My little pony-tårta: Rainbow Dash
Jag har genom åren gett mig utmaningen att våga mer, ta mig an saker som jag inte riktigt behärskar och våga tänja på mina begränsningar. För egentligen har man inga begränsningar utan det är mer att våga ta steget utanför den trygghetszon som man byggt upp genom åren och de upplevelser man haft.
Självklart ska man inte gå utanför de ramar och regler som finns i samhället för att skydda oss från det som inte är okej, ja och så en hel del sunt förnuft behövs ju också.
 
Under några dagar nu så har jag gått lite mer utanför det som jag behärskar, men om jag inte försöker så vet jag inte om jag kan. Det gäller att våga prova!
Jag fick en förfrågan för några veckor sedan från en kollega på jobbet om jag inte kunde baka en tårta till hennes dotters födelsedag. Här kom den största delen av utmaningen att våga baka till någon som inte ingår i släkten, men även att med helt fria händer få designa och smaksätta en tårta till en 4-årig tjej. 
Resultatet blev en tvåvåningstårta där den nedre delen spritsades med frosting färgsatt i regnbågens alla färger och den övre delen täcktes med vit sugarpaste och som dekoration en Rainbow dash-figur från My little Pony. 
Då jag inte behärskar tekniken än att skapa egna figurer i de olika modelleringspasta som finns så körde jag på ett säkert kort och investerade i en liten figur från leksaksaffären. Kanske blir nästa utmaning att träna på att modellera lite...
Tårtan fyllde jag med blåbärskompott och vaniljgrädde i det första lagret av varje tårta och det andra lagret fick bli hallonkompott och chokladfluff. Lite somriga smaker tillsammans med lite söta och goda tillbehör.
 
 
 
Rainbow Dash-tårta 
Ca 15 personer
 
Botten 
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner det försiktigt.
Häll smeten i en smord och mjölad form, 24 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
 
Den lilla botten bakade jag i en form med diametern 15 cm. 
När du gör smeten till den lilla så halverar du bara receptet ovan.
 
Blåbärskompott 
  • 250 gr frysta blåbär
  • knappt 1 dl strösocker
  • 2 tsk potatismjöl
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Låt det småputtra under omrörning i ca 5 minuter.
Häll upp på burk för att svalna.
 
Vaniljgrädde 
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
Vispa grädde och vaniljsocker till en fast konsisiten.
 
Hallonkompott 
  • 300 gr frysta hallon
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ½ gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka samman hallon och strösocker i en kastrull i ca 5 minuter. 
ta kastrullen från plattan.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i de varma hallonen under omrörning.
Häll upp på burk för att svalna.
 
Chokladfluff 
  • 5 dl vispgrädde
  • 300 gr mjölkchoklad
Värm grädden försiktigt i en kastrull, den får inte koka.
Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i den varma grädden.
Häll upp blandningen i en skål och låt stå i kylskåp i minst 6 timmar.
Vispa upp chokladgrädden till en krämig konsistens.
 
Smörkräm 
  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ dl kokhett vatten
Rör smör, florsocker och vaniljsocker riktigt krämigt.
Tillsätt det kokheta vattnet och fortsätt röra kraftigt.
Rör allt som allt i ca 10 minuter.
 
Frosting 
  • 200 gr vit choklad
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 300 gram färskost
  • 4 dl florsocker
  • ev. pastafärger i valfria kulörter
Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna.
Vispa samman den smälta chokladen med det rumsvarma smöret, tillsätt små bitar av smöret i taget.
Vispa samman färskost och florsocker.
Rör kraftigt ner blandningen i smörmassan tills det blir en krämig smet.
Färgsätt frostingen i valfri färg/färger.
 
Montering 
Dela varje tårtbotten i tre delar.
Både den stora och lilla botten fyller jag på samma sätt.
Lägg ett lager med blåbärskompott på den första delen och ovanpå detta ett rikligt lager med vaniljgrädde. 
Täck med det andra bottenlagret.
Bred ett lager med hallonkompott och ovanpå det ett lager med chokladfluff.
Täck med den tredje delen av tårtbotten.
Låt gärna bottnarna stå över natten innan du dekorerar dem.
 
Dekorering 
  • smörkräm
  • frosting
  • 250 gr sugarpaste
  • valfri figur
Bred ett lager med smörkräm över båda bottnarna.
Kavla ut sugarpasten och täck den lilla tårtan med den.
Skär rent runt kanterna och försök att släta ut vecken så gott du kan.
Sätt i fyra stödpinnar i den stora botten där den lilla botten ska placeras. Skär/klipp av dem någon millimeter ovanför botten.
Lägg försiktigt på den lilla botten på den stora.
Spritsa eller bred frostingen i ett fint mönster runt tårtan.
Dekorera med valfri figur på toppen.
 
 
 
 
 
 
En utmanande men jätterolig tårta att baka och jag hoppas att den smakade bra på kalaset!
 
Ta hand om dig!
#1 - Anonym

Jag är mållös!! Den inte bara såg fantastisk ut,den var supergod! Alla och speciellt Moa var nöjda,tack!💜😃

Svar: Vad roligt att ni gillade den! Hoppas det blev lite kvar så ni kan mumsa fler gånger. :o)
Viktoria Grönqvist Alvin

#2 - rxbin.blogg.se

Oj fan detta va väldigt imponerande! :D

Svar: Tack så mycket! Roligt att jag kunde imponera med min tårta. 😉
Viktoria Grönqvist Alvin

#3 - Leena

Superfin! Hoppas du gillade utmaningen att baka till andra än släkten, för förfrågningarna lär nog komma (troligtvis från mig i februari 😉)

Svar: Tack så mycket! Ja nu tror jag att jag vågar! 😄
Viktoria Grönqvist Alvin

#4 - Hej, delade du upp frostingen i 6 skålar då?

Hej delade du upp frostingen i sex skålar?

Svar: Ja det gjorde jag. 🙂
Viktoria Grönqvist Alvin