I söndags var det mors dag och som jag skrev häromdagen så blev jag firad av mina älskade barn denna dag. Jag bjöd på middag, inget avancerat utan det fick bli lite plockmat inspirerat av Italien/Spanien och till dessert blev det en rabarberpaj.
Pajen var ett nytt recept som jag "ramlade" över någonstans här på nätet, minns tyvärr inte var, men som vanligt så gjorde jag om det lite för att det skulle bli min egen touch på den.
En enkel botten gjord på mandelmjöl och den blev så där lite lagom seg som biskvibottnar blir. I fyllningen så är det lite dulce de leche vilket ger den söta kolaaktiga smaken som passar bra ihop med den lite syrligare rabarbern. Toppen över i blir den vackert spritsade marängen, men den behöver inte alls spritsas utan kan mycket väl istället bredas ut över pajen.
Mandelrabarberpaj med maräng
Botten
- 4 dl mandelmjöl
- 2 äggvitor
- 2 dl strösocker
Rör ihop mandelmjöl, äggvita och strösocker.
Tryck ut smeten i en springform som är klädd med bakplåtspapper både i botten och på kanten.
Låt smeten gå upp en liten bit på kanten.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 20 minuter.
Fyllning
- 4-5 stycken rabarberstjälkar
- 1 dl socker (gärna syltsocker)
- ½ vaniljstång
- 0,5 dl dulce de leche
Skala och skiva rabarberna i centimeterstora bitar.
Dela och skrapa ur vaniljstången.
Lägg rabarber, strösocker och vaniljstången och dess innehåll i en kastrull.
Låt det koka ihop tills rabarberna har blivit mjuka.
Låt det svalna.
Rör i dulce de leche i rabarberna.
Maräng
- 3 äggvitor
- 1 dl florsocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt florsockret under ständig vispning tills det blivit en fast maräng.
Häll rabarberfyllningen i pajskalet.
Spritsa eller bred marängen över rabarbern.
Bränn av marängen på pajen i ugnen, 225° gärna grillfunktionen, i 2-3 minuter. Går även att göra med en gasbrännare om du har tillgång till det.
Det här var en ny smakkombination för mig med rabarber och kolasmak, men det passade förvånandsvärt bra tillsammans. Jag kan även tänka mig att baka den med persikor istället och hoppa över dulce de leche i fyllningen.
Botten var mycket god och är säkert användbar till många olika fyllningar. Jag kan tänka mig att fylla den med en chokladganache eller en kola- och jordnötsfyllning skulle bli en bra kombination och något lite annorlunda och nytänkande på dessertbordet.
Ikväll är det så helt underbart och ljumt i luften, en riktig sommarkväll där man inte vill gå in.
Jag hoppas att vi har många sådana kvällar framför oss nu och att vi får chansen att kunna sitta ute länge och bara vara och kanske något gott i glaset.
Ta hand om dig!
♥