Favorit i repris - Schweizernötkaka
Med årets årstider så svänger mina smaker på mina bakverk lite. En del beror på vilken tillgång det finns på råvaror förstås, men en hel del beror på murrigt väder lite murrigare smaker och så vidare.
En kaka som gärna återkommer så här på höstkanten är den fantastiskt goda Schweizernötkakan som har den där lite höstiga smaken på något vis. Höst är lite synonymt med nötter och choklad och den här kakan har ju just båda de smakerna. Två i en smäll så att säga.
Jag har delgett er detta recept förut, men den är för god för att inte göra det igen. Receptet är till en kaka med diametern på ca 24 cm, men jag halverade receptet och bakade den i en form med 15 cm i diameter och följde receptet för övrigt till punkt och pricka. 
 
 
 
 
 
Schweizernötkaka 
Botten
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gram sötmandel, alt. mandelmjöl
  • 1 ¼ dl vetemjöl
  • 100 gram smör
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Använder du hel sötmandel så mal den eller finhacka den i en matberedare.
Blanda sötmandeln och vetemjölet i en bunke.
Tillsätt det till äggsmeten.
Smält smöret och tillsätt det i smeten.
Smörj en form med löstagbar kant.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, 175°, i 25 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
 
Glasyr
  • 200 gram schweizernötchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
Värm grädden i en kastrull och tillsätt smöret och chokladen i småbitar.
Rör om tills all choklad har smält.
Bred glasyren över botten och ställ kakan svalt.
Servera den gärna med en klick lättvispad grädde.
 
Nu kurar vi ner oss i soffan en stund och bara myser. Tycker att jag kan kosta på mig en lite lat kväll ikväll och den så kallade "Att-göra-listan" är faktiskt tom så jag kan njuta av latheten med gott samvete. Hur gör du?
 
Ta hand om dig!