Hur har nui det i höstrusket? Bra får jag hoppas och det lite sämre vädret gör det lite mer "lagligt" att vara inomhus och bara mysa under en filt, titta på TV-serier på Netflix eller hitta på någon lugn och skön aktivitet som inte tar för mycket energi. En lat söndag är något att njuta av!
Efter två dagar av kalasande blir det äntligen ett inlägg skrivet från datorn. Fredag och lördagkvällens inlägg skrev på mobilen och visst är det smidigt, men lite smått och plottrigt för att jag ska ha koll på att jag skriver det jag har tänkt att skriva. Så är det så att ni tycker att de senaste inläggen har varit röriga eller fulla med stavfel, mer än vanligt, så är det det som det beror på.
Igår skrev jag inlägget när vi satt i bilen på väg hem från Linköping, min man körde förstås. Jag sitter koncentrerad med min mobil och skriver för fullt och tittar på vägen med jämna mellanrum för att ha lite koll överlag. Precis lagom vid ett ögonblick då jag tittar upp så tvärbromsar min man och över vägen, bara någon meter framför oss, kliver det över en stor älg! Det är mörkt och det enda som vi i stort sett ser är fyra vita ben som rör sig. Tack och lov så blev det ingen krock men lite chockad blir man allt när det händer. Jag tror att jag nästan gjorde hål i golvet på bilen så hårt som jag spjärnade emot om det nu var så att vi skulle råka krocka med älgen. Så alla ni som kör bil var rädda om er och tänk på att älgjakten börjar snart och med det en massa stressade djur som rör sig vid och på vägarna!
Om jag ska skriva om något roligt också så kan jag berätta om fredagens tårta som beställdes av min mans barnbarn som fyllde 9 år. Han ville gärna ha en LEGO-tårta och hade letat reda på några bilder som jag kunde ha som inspiration. Jag fastnade för en av dem och när all planering var gjord var det bara att sätta igång att baka. Bottnarna skulle vara ganska höga och därför bakade jag dubbelt av bottnarna men använde bara fyra lager av sex stycken. Det blev perfekt och den fylldes av smakerna blåbär, hallon och vanilj.
Jag lade ihop bottnarna dagen innan den skulle dekoreras och det behövs då bottnarna behöver sätta sig och att de ska bli lite saftiga.
Det jag märkte när jag skulle dekorera den var att jag var lite för lite påläst om karaktären och hade ingen som helst koll på vad det rörde sig om för figur. Det gjorde att jag tappade lite av känslan inför byggandet, men resultatet blev helt okej och födelsedagsbarnet var nöjd och det var mitt mål. Dock är tårtan på bilderna lite "svettig" då slutfinishen inte är riktigt färdig i fotograferingsläget. Det blanka är vatten som jag har använt för att fästa fast de små detaljerna i ansiktet.
LEGO-tårta
Botten 2 á 18 cm och 2 á 15 cm i diameter
Receptet på botten nedan räcker till 1 botten av varje, så du behöver baka två omgångar till denna tårta.
- 5 ägg
- 2½ dl strösocker
- 2½ tsk vaniljsocker
- 1¼ dl vetemjöl
- 1¼ dl potatismjöl
- 2½ tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör försiktigt till en slät smet.
Fördela smeten i två smorda och bröade formar á 18 och 15 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175°, i 20-25 minuter.
Låt dem svalna.
Blåbärskompott
- 250 gr frysta blåbär
- knappt 1 dl strösocker
- 2 tsk potatismjöl
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Låt det småputtra under omrörning i ca 5 minuter.
Häll upp på burk för att svalna.
Hallonkompott
- 300 gr frysta hallon
- 1½ dl strösocker
- 2½ gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka samman hallon och strösocker i en kastrull tills de har kokat sönder.
Ta kastrullen från värmen och smält de urkramade gelatinblade i den heta purén under omrörning.
Häll upp på burk för att svalna.
Vaniljmousse
- ½ tsk vaniljsocker
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl vaniljsås
- ½ dl strösocker
- 3 gelatinblad
- 2 dl vispad grädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda samman vaniljsocker, creme fraiche, vaniljsås och strösocker i en bunke.
Ta lite av landningen och värm i en kastrull.
Smält de urkramade gelatinbladen i den varma blandningen och rör ner det i resten av smeten.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i smeten.
Vaniljgrädde
- 8 dl vispgrädde
- 2 msk vaniljsocker
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret till en lagom konsistens.
Dela varje botten i tre delar.
Den stora och den lilla botten byggs på samma sätt.
Ta en bottendel och bred ut hallonkompott i ett jämnt lager.
Bred ett lager med vaniljgrädde ovanpå.
Täck med en bottendel.
Bred ett lager av vaniljmoussen ovan på botten och täck med en bottendel.
Täck botten med blåbärskompott och ovanpå det ett lager med vaniljgrädde.
Lägg en bottendel överst.
Det blir nu två stora och två små delar kvar som du kan spara till något annat "bygge".
Plasta och ställ in de två ihopbyggda bottnarna i kylskåpet, helst över natt.
Smörkräm
- 300 gr rumsvarmt smör
- 6 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 1 dl kokhett vatten
Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker i maskinen.
Tillsätt lite hett vatten i taget och låt maskinen bearbeta smörkrämen allt som allt i 10 minuter.
Till hela tårtan använde jag mig av totalt två kilo sugarpaste som jag färgade in i olika färger.
Täck varje tårta med ett lager smörkräm, se till att det inte blir för tunnt så att fyllningen "blöder" igenom.
Kavla och täck tårtorna i valfria färger och mönster.
Toppen på tårtan är en puck gjord av sugarpaste.
Innan jag lade på huvuddelen på tårtan stagade jag upp med fyra grillpinnar nedtuckna i den stora tårtan.
Armarna är rullade av sugarpaste och har fått ligga på tork en stund innan de sattes fast på tårtan och där axeln är finns det tandpetare som stöd.
Lite pilligt och tålamodskrävande arbete men jätteroligt när jag fick klura och fundera ut hur jag kunde lösa olika problem på bästa möjliga sätt.
Då det blev lite bråttom på slutet så hann jag inte med att fotografera så mycket och inte lägga ner någon tid på just den delen, men jag hoppas att ni ser hur den är byggd.
Nu blir det att vila sig i form resten av dagen och samla energi inför en ny arbetsvecka!
Var rädd om dig!
♥