Mjuk saffranskaka med philadelphiafrosting
Idag kunde jag inte hålla mig längre! Jag var bara tvungen att ta fram min saffran och köra en omgång med en liten kaka, som försmak på att det "snart" är advent. Ja, jo det är ju dock en dryg månad kvar, men det är lika bra att börja provsmaka i tid för att veta vad man ska satsa på för kakor till adventsmyset och alla dagar där imellan fram till jul.
Men egentligen är det lite synd att saffran är en smak som vi så starkt förknippar med jul. Det är gott oavsett vilken månad på året det är och jag skulle gärna vilja lyfta fram saffran som en året-runt-krydda. I somras åt jag en av de godaste glasserna som jag har smakat och det var just med smaken saffran. Så härligt gul och fantastisk i smaken, du hittar inlägget här, så jag tycker att vi får låta saffran ta mer plats i vår matkultur.
 
Dagens bakverk blev en mjuk saffranskaka i långpanna där jag även bredde på ett lager med frosting. Detta är en kaka som nästan smälter i munnen och den passar ypperligt till både en kopp kaffe eller te eller om man så önskar en liten glögg och det bästa är ju att den går att äta precis vilken tid på dygnet som helst! Med andra ord det är en dygnet-runt-kaka så man behöver inte alls ha dåligt samvete för att man tar sig en bit både morgon, middag och kväll... eller som en liten nattvickning.
 
 
Mjuk saffranskaka med philadelphiafrosting 
  • 3 ägg
  • 4½ dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 gr saffran
  • 200 gr smör
  • 2 dl vatten
Vispa ägg och strösocker riktigt poröst.
Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och saffran i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet.
Rör ner smörvattnet i smeten och se till att det blandas väl.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 175°, i ca 20 minuter.
Låt kakan svalna innan du brer på frostingen.
 
Frosting
  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 200 gr philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
Vispa samman alla ingredienser till en slät smet.
Bred frostingen över kakan och gör eventuellt ett fint mönster i den med hjälp av en gaffel.
Skär kakan i lagom stora bitar.
Njut!
 
 
 
 
Här ska vi ikväll avnjuta säsongsstarten på "Så mycket bättre". Det kommer att bli en spännande omgång med ett gäng artister som nog kommer att sätta oväntade avtryck i vårt musik-Sverige. Vi älskar musik min man och jag så det här kommer att bli toppen! Vi har inte missat en enda säsong av programmet och har vi inte kunnat se ett avsnitt då det sänts på TV så har vi alltid kollat i efterhand. Så 20.00 är vi bänkade i soffan och svarar inte i telefonen eller på sms! För vem vill bli störd mitt i programmet?!
 
Ta hand om dig!