Äppel- och lönnsirapstårta
Jag inspireras av många duktiga bakare, både proffessionella som amatörer och det som fångar mitt intresse för deras bakverk är först och främst bilden och sedan givetvis vad det innehåller. Så nu i helgen passade jag på att testa ett av de recept som jag hittade för några veckor sedan, men hittade tiden till att göra igår. 
Receptet hittade jag hos Brinken bakar, du hittar orginalreceptet här, och äpple och kanel är en så där lagom höstig smakkombination i dessa tider. Jag tycker att det är lite tidigt än, för mig, att baka på saffran så då fick det bli denna istället.
En enkel tårta som tar lite tid då det är en del lite längre moment som ska göras, som att fixa smörkrämen. Men det är så värt det!
Äppel- och lönnsirapstårta 
Botten 
  • 100 gr mjukt smör
  • 230 gr vetemjöl (ca 4 dl)
  • 260 gr strösocker (ca 3 dl)
  • 3 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl äppelmos
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2 rivna äpplen
Blanda samman smör, vetemjöl, strösocker, bakpulver, salt, vaniljsocker och kanel i en bunke. Antingen blandar du för hand eller med elvispen eller omröraren till assistenten. Det blir som en smulig massa men går ihop med resten av ingredienserna.
Rör ihop äppelmoset och vattnet och tillsätt hälften av det i smeten och rör ihop det.
Tillsätt resten av äppelmosblandningen och äggen och rör till en jämn smet.
Tillsätt de rivna äpplena och fördela smeten i två springformar, 24 cm i diamteter, som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda dem mitt i ugnen, 175°, i ca 25 minuter.
Låt svalna.
Äppelfyllning 
  • 2 äpplen, skurna i centimeterkuber
  • 20 gr smör
  • ½ dl farinsocker
  • kanel
  • 2 dl äppelmos
Stek äppelkuberna i smöret tillsammans med farinsocker och kanel i ca 5 minuter.
Blanda det tillsammans med äppelmoset och låt det svalna helt.
Lönnsirapssmörkräm 
  • 180 gr äggvita (ca 5 st)
  • 200 gr farinsocker
  • 350 gr smör, rumsvarmt
  • 1½ dl lönnsirap
  • 1 krm salt
Värm äggvitor och farinsocker över vattenbad tills det har nått 60° eller att du känner att det inte finns några sockerkristaller kvar.
Vispa äggblandningen på hög hastighet tills den har svalnat, tar ca 10 minuter, och det har bildats en härlig maräng.
Tillsätt det rumsvarma smöret i småbitar under ständig vispning tills du fått en slät fluffig smörkräm.
Tillsätt saltet och lönnsirapen och vispa tills allt blandat sig.
Bli inte rädd om den "skär" sig utan fortsätt bara vispa på hög hastighet så går den ihop.
Montering 
Lägg en av bottnarna på ett fat. 
Bred ett tunnt lager med smörkräm på botten och spritsa en ring runt kanten, som en sarg.
Fyll med äppelfyllningen och lägg på den sista botten.
Bred ett lager med smörkräm över hela tårtan och spritsa ett snyggt mönster på kanten om du vill.
Dekorera gärna med något äppelinspirerat.
Den här helgen har det gått ut två tårtor från bageriet och det är en hel del förberedelser inför kommande beställningar som ska levereras framöver. Jag har mycket tankar och idéer kring dessa och jag är i det verkliga ingenjörsstadiet just nu. Det skissas ritningar och beställs varor både här och där. Så kul!
 LEGO-tårta fylld med smakerna jordgubb och Nutella.
Smakerna jordgubb och choklad finns inuti denna chokladsmörkräms-spritsade tårta.
Här öser regnet ner just nu och jag tror att jag ska ta och tända upp den där mysbrasan i köket och bara njuta av att det är murrigt och ruggigt, men jag kan vara inne och ha det bra!
Ta hand om dig!