Nötpaj med kola och flingsalt
Jag måste börja med och tacka för all den fina respons jag fick på gårdagens inlägg. Kommentarerna hamnade inte här i bloggens kommentarsfält utan hamnade i mitt Facebookflöde, men inte mindre värda för det. Jag tror att det är ett ämne som måste lyftas mer i det fria än vad det görs. Många går omkring och är mer eller mindre rädda för att älska sig själv. För det är väl inte normalt? Jo! Det är det! Vi måste bara inse det själva och låta det vara okej att älska sig själv. För i slutändan så är det du som har dig själv till livets slut och vem vill inte sluta sina dagar här på jorden med att vara med den man älskar!
Då jag går från det ena ämnet till det andra när jag pratar så gör jag väl samma sak nu när jag skriver här. Fredagseftermiddagen blev en liten bakstund då jag efter jobbet kände att jag absolut inte kunde sätta mig ner och ta det lugnt, då hade jag somnat. Jag är lite som småbarn, håller jag bara igång så kan jag hålla John Blund stången en stund...
Det fick bli en nötpaj med kola då jag hade lite av kylskåpsrensning och hade en flaska med kolasås som jag kokade för ett tag sedan. Istället för att den skulle förfaras, jo jag har småländskt blod i mig men är östgötsk från början (min resa hit till Småland kan vi ta en annan gång), så tänkte jag göra något med den. En snabb blick in i skafferiet och såg att det fanns både hasselnötter och mandlar hemma, så det fick då bli en nötpaj med kola och som pricken över i toppades den med flingsalt, vilket jag gillar skarpt!
Nötpaj med kola och flingsalt
Botten 
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 gr smör
  • 1 äggula
Blanda samman alla ingredienser i en matberedera eller för hand.
Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant eller en springform, ca 23-24 cm i diameter.
Låt formen stå i kylskåpet i 30 minuter.
Fyllning 
  • 100 gr smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 200 gr hasselnötter
  • 100 gr mandel
  • 1 nypa flingsalt
Har du redan färdig kolasås, ca 2 dl, så använd dig av den och blanda samman hasselnötter och mandel (grovhackade) för att fylla pajskalet, men annars gör du som nedan.
Smält smöret och tillsätt strösocker, sirap och vetemjöl och blanda samman.
Tillsätt saltet och låt det koka ihop i ca 5 minuter.
Tillsätt de grovhackade hasselnötterna och mandeln och vänd runt.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 200°, i 10 minuter.
Fyll pajskalet med nötblandningen och strö flingsaltet över.
Grädda pajen ytterligare 10 minuter.
Servera ljummen med lättvispad grädde.
Nu laddar jag för kommande vecka då det står lite tårtor på agendan. Det har varit lugnt i två veckor här i bageriet, vilket har varit bra då jag har hunnit med att planera upp inför stundande beställningar. Det är så roligt att få vara den som får vara med och förgylla era speciella dagar och jag är så tacksam för det!
Ta hand om dig!